Сладък протест в Благоевград: "Торта за всеки и държава за всеки"

Снимка: Infomreja.bg

Торта с лика на Борисов подслади 35-тия ден на протести в града

На 35-ия ден от протестите, в Благоевград се почерпиха с торта „Сладка оставка“.

Протестиращите, както всяка вечер, се събраха пред сградата на Община Благоевград, където тази вечер освен с възгласи за „Оставка“ разрязаха главата на премиера… на торта.

Парчетата бяха раздадени на всички присъстващи, а с предимство бяха децата.

„След като вече 35 дни говорим, реших, че е дошъл деня, в който да се почерпим“, заяви Савина Топурска.

От трибуната заявиха, че тортата е за всеки, а снимките е препоръчително да са повече, за да достигне посланието на Бойко Борисов.

Всички се обединиха около мнението, че както тортата е за всеки, така и държавата е на всички.

Савина обясни, че на най-горния пласт на тортата има фотоколаж на скулптура на Ленин, свалена в Украйна, с цел да бъде премахнато миналото. Образът на Ленин е сменен с този на Борисов.

 

Чрез тази форма на сарказъм се изразява всеобщото недоволство на протестиращите към сегашното управление на държавата.

Чрез този фотомонтаж, правим препратка към Украйна, където над 5000 скулптури на Ленин са премахнати и унищожени за последните 30 години. С това символизираме пасивната позиция на управляващите по повод близкото минало на държавата, каза Топурска.

Знаем, че от съвсем скоро в учебниците по история започна да се изучава какво точно е комунизъм и какво се е случвало през този период в България. Но освен тази информация, рядко пъти в тези учебни материали има ясна оценка и критика към събитията от този период. И за тези, които сега ще ми кажат - Тогава нямаше гладни и всеки работеше ще задам следния въпрос:

Знаете ли, че за 45 години България е била три пъти във фалит? Нормално е да не знаете, било е държавна тайна.

Това разбира се е удобно, защото старите червени са днешните сини и въобще кое е ляво и кое е дясно не е много ясно. Именно, това затваряне на очи по повод историческите фактите се дължи и липсата на опозиция, като към нея се прибавя и плутокрацията като форма на управление. Заради тези причини в парламента няма дебат, а има клиентела. В парламента няма предложения, а има спасяване на положения, каза още Топурска.

Но, не оставките са крайната цел на протестиращите, промяната. Тези 35 дни се превърнаха в процес, който успя да сформират силна общност, да уедини хора от различни области и социални класи. Тази общност разсъждава и работи за общата цел - намиране на алтернативи и нови политически лидери, който да поведат страната към нови хоризонти. Именно заради това, ние сега заедно ще изядем тортата с облика на Бойко Борисов, за да му припомним, че управляващите не бива да се превръщат нито в безсмъртни Богове, нито в идоли. И за тях е най-добре да си тръгнат леко преждевременно, но гордо, вместо да не бъдат жалко повалени от народа, завърши речта си студентката.

Думите ѝ обаче разпалиха страсти сред граждани, които заявиха, че Ленин е икона и е обидно да се говори така за него.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Калата09:11 - 13.08.2020
Трима идиоти всяка вечер на площада, не разбрахте ли, че не сте желани, Тони рокера, Топурска и Калоянчо, все отбор юнаци с накривени калпаци. На тях всеки им е виновен. Пълни олигофрени.
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK