Ски с носия: Огромен трибагреник бе спуснат по "Томба"

Снимка: Infomreja.bg

Банско празнува Освобождението в Пирин на снега

Бъндеришка поляна събра цялото родолюбие и Пирин прегърна българите, които днес празнуват свободата си.

След като вчера премина ритуалната част по поднасяне на венци и цветя, днес по по-обичаен начин бе отбелязан Националния ни празник над Банско.

Почти всички самодейни танцови и певчески състави се включиха с носии и много настроение на снега, където множеството скиори и сноубордисти бяха захласнати от красотата на банската носия и банските моми и момци.

Бански айдути път с пукот възвестиха свободата, а в чашите на празнуващите имаше червено вино… както повелява традицията – бяло за снега, зелено – по боровете и червено – хем на бузите, хем в чашите.

Хора се извиха на няколко места в подножието на Томба, което се оказа прекрасно място не само за откриване на ски сезона и спортните събития, но и за традиционните ни празници – които днес събраха ученици и възрастни – весели и засмени.

Националният трибагреник бе пуснат по писта Томба от скиорите от „Юлен“, облечени в носии, а самото знаме бе мащабно, огромно и внушаващо с красотата си.

Пристигайки на поляната, спускането бе обсипано с аплаузи, а след това – шапки долу за националния химн.

Музикалният съпровод на цялото събитие бе с български фолклорни песни, така както заслужава да бъде отбелязан най-българският празник.

Честит празник на всички българи и банскалии. Ние се чувстваме много горди, защото сме дали много – като започнем с Паисий, Рилски, Вапцаров, хилядите знайни и незнайни герои и воеводи, борили се за свободата, която нам е скъпа. Ние я носим в сърцата и душите си и съм убеден, че всеки носи самоотверженост, каза кметът Кадев.

Той сподели, че идеята за празник на снега е възникнала спонтанно, но достатъчно характерно със символите на Банско – сняг, фолклор и патриотизъм.

Банско може да се похвали и да слави имената на Никола Пицин, Яньо и Лазар Миджини, Костадин (?), Иван Молеров, Минко Хадживълчев, Конде Хаджиласков, Коста Захов, Заше Витанов и Лазар Самарджиев, четници от Хадживълчовата и Хитовата чета, от Раковския легион. 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//