Ски бегачите от Асеновград и Сапарева баня доминираха на Олимпийския зимен фестивал в Осогово

Снимки: Областна администрация - Кюстендил

Утре Фестивалът се премества в Родопите, където ще се състоят надпреварите на биатлонистите

Младите ски бегачи от Асеновград и от Сапарева баня доминираха в състезанията от втория ден на Олимпийския зимен фестивал. И двата клуба си тръгнаха с по две титли и по два сребърни медала, при бронзовите отличия СК "Сапарева баня" спечели 3 срещу един на СК "Тритон" от Асеновград.

Надпреварите бяха в три възрастови групи – за 12, 14 и 16-годишни. Специалистите отбелязват добрата работа на треньорката Стефания Сотирова в СК "Тритон", който тази зима за първи път наруши дългогодишната хегемония на Сапарева баня.

С една победа се поздравиха Банско и Ихтиман, а в дебюта си на олимпийския фестивал Александър логистик грабна два сребърни и един бронзов медала. Георги Наумов и Николай Николов пък дублираха титлите си от миналата година.

Ски-център "Осогово" бе домакин на стартовете бъдещите спортни таланти на България в ските и в сноуборда. Хубавата зима, многото сняг и студеното време отново позволиха на домакините да подготвят отлични условия за участници и гости.

За призьорите бяха предвидени купи, медали и предметни награди, а всички участници получиха специална грамота за участие.

Големият интерес и добрата организация превръщат традиционно тези състезания в своеобразни национални срещи за най-малките ни таланти в белите спортове.

И тази зима, за пета поредна година, участници и гости се радваха на много добре подготвените писти и отличните условия, предоставени от домакините в ски и борд зона "Осогово" с ръководител Явор Спиридонов.

Всички стартове се състояха при стриктно спазване на здравните мерки.

Утре, неделя, Фестивалът се премества в Родопите, където ще се състоят надпреварите на биатлонистите. Със състезанията тази зима Българският олимпийски комитет спазва традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на Фестивала.

Сега сред домакините на Фестивала от утре вече се включва Чепеларе – градът, който даде на България първата и единствена засега олимпийска шампионка в зимните спортове, един от най-прочутите и успешни зимни спортни центрове в страната.

Организатори на зимният фестивал, който се провежда вече девета поредна година под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“, са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“. И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст.

За много от децата това са първи стартове през зимата в пообеднелите заради пандемията спортни календари на федерациите.

От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри и европейски спортни форуми, а част от тях сега се подготвят за зимните олимпийски игри през следващата година в Пекин.

Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

Ето и призьорите от втория ден на Олимпийски младежки зимен фестивал 2021:

СКИ-БЯГАНЕ
U12 момичета: Ива Янева (Тритон Екстрийм) 6:57 мин., Христина Димчева
(Тритон Екстрийм) 7:17, Станимира Чучулайна (Банско) 7:45.

U12 момичета: Ангел Мандалиев (Тритон Екстрийм) 6:25, Мартин Цинзов
(Александър логистик) 6:40, Георги Стойчев (Тритон) 7:26.

U14 момичета: Никол Кленовска (Банско) 9:24, Елена Христева (Тритон
Екстрийм) 10:15, Никол Дишова (Сапарева баня) 10:40.

U14 момчета: Николай Николов (Сапарева баня) 8:03, Петър Милев
(Александър логистик) 9:31, Дани Методиев (Александър логистик) 12:38.

U16 момичета: Биляна Чавдарова (Ихтиман) 8:55, Гергана Джаджарова
(Сапарева баня) 9:40, Надежда Косовска (Сапарева баня) 10:40.

U16 момчета: Георги Наумов (Сапарева баня) 11:22, Веселин Белчински
(Сапарева баня) 12:07, Лъчезар Божилов (Сапарева баня) 12:23 мин.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK