Скандал от София до Виетнам: Служител на МО подаде оставка заради грешен списък

Снимка: Infomreja.bg

Без депутати и лидери на ПГ на водосвета на Богоявление в София

Експерт в МО подаде оставка заради неизпратени покани до депутати за водосвета на Богоявление, съобщават от пресцентъра на военното министерство.

Във връзка с изказването на председателя на Народното събрание Росен Желязков относно поканените официални лица на Водосвета на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия на 6-и януари 2024 г., Министерството на отбраната информира, че организацията на Водосвета, който се провежда традиционно на Богоявление, е съгласно държавния протокол и не е променяна от над 20 години. Поканите се изпращат на базата на стандартен списък, според протоколните изисквания, който се актуализира периодично. Министърът на отбраната възложи незабавна проверка, която показа, че процедурата е спазена и са били поканени председателят и зам.-председателите на Народното събрание, както и целият състав на Комисията по отбрана, се казва в позиция на Министерството.

Установен е пропуск по отношение на председателите на парламентарни групи. Експертът, на когото е възложена тази задача, погрешка е ползвал неактуализиран списък, за което сигнализира сам на ръководството и пожела да подаде оставка от заеманата позиция. Подчертаваме, че вратите на Министерството на отбраната са винаги отворени за конструктивен диалог с народните представители в интерес на сигурността и отбраната на страната, пишат от МО.

Предполагам, че става въпрос за някакво недоглеждане. До сега в НС не е имало прецедент да не бъдат поканени всички народни представители. Ще поискам информация, за да стане ясно дали става дума за недоглеждане или за по-особено отношение от организаторите“, коментира от Виетнам по-рано днес Росен Желязков.

Вчера на водосвета, освен президента Румен Радев и премиера Николай Денков, както и висши военни ръководители, присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова, кметът на София Васил Терзиев, както и бивши служебни министри и военни експерти.

Казусът коментира и председателят на парламентарната група и кандидат за лидер на ДПС Делян Пеевски:

Скандален е фактът, че министърът на отбраната Тодор Тагарев игнорира парламента от ритуала с бойните знамена на Богоявление. Този акт е грубо погазване на българската Конституция и унижение на парламента.

Напомням на министъра, че България е парламентарна република, а той, както и всеки министър и кабинет са назначени от парламента.

Съветвам го, уютно седнал в топлия си кабинет, да отвори Конституцията, да я прочете много внимателно и да осмисли много точно мястото си като представител на изпълнителната власт, като слуга на народа. 

Още повече, че точно той – Тагарев страхливо избяга от отговорност, като не пое нито едно важно решение, което можеше да вземе сам, а прехвърляше на парламента да изпълнява евроатлантическите ангажименти на държавата. А той се оправдаваше, че пътува я за Бургас, я за друго място.

Защото Тагарев е евроатлантик само на думи и поза.

Няма да допуснем парламентът да бъде унижаван от един министър.

Настоявам Тагарев да се яви пред Народното събрание и да поеме отговорността си пред тези, които са го избрали на поста.

Ние, парламентаристите, сме тези, които сме получили доверието на хората и ще защитим парламентарната република и конституционно установения ред на правовата държава.

И няма да допуснем никой овластен да се опитва да се упражнява в собствена полза върху Конституцията, за да запази личния си интерес.

И във втора позиция на Пеевски, изпратена до медиите, се казва:

Министър Тагарев, отговорността винаги е лична. Не се крийте зад съветници и експерти! Поемете отговорност за гафа. 

Предишният път съветникът ви подаде оставка заради скандала в “Пирогов”, но след като го крихте дни наред. Сега някакъв невинен експерт подава оставка, заради гафа с парламента. 

Министър Тагарев, бъдете мъж, поемете отговорност.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK