Скална маса затрупа 4-ма миньори, двама са мъртви, останалите се издирват

снимки: infomreja.bg

Земна маса с едри скални късове затрупа четирима миньори в рудник „Ораново“ край Симитли. Тежкият инцидент е станал в 9.45 часа тази сутрин в 64-та галерия, на 16 метра дълбочина.

Срутилата се скална маса е затлачила галерията и достъпът на въздух е бил прекъснат.

Неясно защо сигналът за трагедията е подаден официално в пожарна служба едва в 11.15 часа.

„На този етап не можем все още да кажем причината за закъснението. Колегите на затрупаните момчета веднага са почнали разчистване”, заяви шефът на пожарната служба комисар Георги Пармаков.

На място веднага са изпратени спасителни екипи и доброволци, които започнали да копаят, за да стигнат до необходимата дълбочина. Екип от Минно-спасителната служба от Бобов дол също е мобилизиран в издирването. Предприети  са действия за подаване на чист въздух чрез водно-изливна тръба и изгребване на натрупания материал.

По-късно стана ясно, че под свлачището са останали Николай Михайлов, Иван Лазаров, Асен Стойнев и Христо Младенов – двама от село Крупник, един от село Полето и един от село Полена в община Симитли. Двама от тях бяха намерени мъртви, останалите все още се издирват.

„Все още не можем да идентифицираме кои са починалите и затова не можем да се ангажираме с категорична информация за жертивите. Не мога да се ангажирам и с прогноза какъв е шансът да намерим останалите живи“, коментира кметът на Симитли Апостол Апостолов.

Цял ден четири линейки напразно чакаха да бъдат извадени затрупаните миньори. Една от тях транспортира до отделението по реанимация в Благоевград 29-годишния Бойко Ружински, участник в спасителната акция. Той бе приет в стабилно състояние, но в шок.

Един час след инцидента пред входа на рудника започнаха да прииждат разтревожени роднини на миньори. Десетина униформени служители обаче пазеха портала на предприятието и не допускаха и пиле да прехвръкне. Един по един със служебни автомобили пристигаха началници на държавни ведомства.

На мястото на трагедията дойде областният управител Муса Палев, заместникът му Димитър Капитанов, шефовете на инспекцията по труда и здравната служба, полицейски началници. Никой обаче не излезе навън, за да даде информация на съкрушените роднини.

Към 14 часа на място дойде и енергийният министър Драгомир Стойнев, но автомобилът му също подмина струпаните на входа близки на работещите в рудника.

"Защо са се забавили с търсенето на помощ. Кажете ни какво става?", така хората пред рудник Ораново крещяха в очакване спасителите да извадят телата на затрупаните миньори.

„Отнасят се с нас като с овце, всечки ни подминават, ние се информираме от медиите”, оплакваха се роднините. Докато очакваха новини от спасителните екипи, две жени припаднаха и се наложи лекари да ги свестяват.

Официалната информация за имената на потрупаните мъже бе съобщена в 14.30 часа от началника на пожарната служба в Благоевград. Загинали са Христо Младенов и Асен Стойнев.

"Ужасен съм, това е поредният инцидент. Шестима мъже намериха смъртта си в тази мина”, призна и кметът на Симитли Апостол Апостолов.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK