Скача броят на малките пенсии

Снимка: telegraph.bg

Все повече избират да взимат по-малко пари, но да се пенсионират предсрочно

Нараства броят на пенсиите, отпуснати при специални условия, като най-голямо е увеличението им при пенсиите в намален размер. Това става ясно от последния брой на Информационния бюлетин на Националния осигурителен институт (НОИ) за 2023 г.

От експертния анализ за периода 2019-2022 г. става ясно, че почти половината от новоотпуснатите лични пенсии за осигурителен стаж са отпуснати при специални условия на пенсиониране. Техният дял нараства за периода от 47,3% на 49,3%. Най-голям дял през 2022 г. заемат пенсиите при непълен осигурителен стаж. Влияние върху статистиката вероятно оказват дупките в стажа за много от ония, които през 90-те години бяха принуждавани да работят без осигуровки в сивия сектор на икономиката.

На второ място сред пенсиите със специални условия са тези на категорийните работници, следвани от пенсиите в намален размер. За разглеждания период именно последните отбелязват двукратно увеличение. Това показва, че нараства броят на хората, които при изпълване на необходимия осигурителен стаж избират да получават до живот намалена пенсия, но да се пенсионират с до 1 година предсрочно.

Въпреки покачващата се възраст за пенсиониране стажът на новите пенсионери намалява, дори при хората с пълни условия, въпреки че тези условия нормативно се затягат. Те са се пенсионирали с 38,73 г. работа през 2019 г., а през 2022 г. - с 38,3 г. С най-малко стаж са хората, които чакат до 67-годишна възраст именно заради малкото изработени години - 22,6 г. Обратното е при хората, които се пенсионират с до 1 г. предсрочно - при тях средният стаж е 40,4 г., показват данните за 2022 г. /telegraph.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK