Ситуацията в Судан остава неясна

Гъст дим се стеле над предградие на суданската столица Хартум след сблъсъци между армията и паравоенните сили за бърза подкрепа. Снимка: АП

Сблъсъците между армията и паравоенните сили продължават

Командирът на суданските паравоенни сили за бърза подкрепа (СБП) генерал Мохамед Хамдан Дагало, по-известен като Хемеди, нарече командващия армията генерал Абдел Фатах Бурхан "престъпник" и обвини армията в извършването на преврат, предаде Ройтерс.

В телефонно интервю на живо за базираната в Катар телевизия "Ал Джазира" Хемеди заяви, че войниците му са били принудени да влязат в конфронтация, след като сблъсъци с армията избухнаха в цялата страна след дни на напрежение.

Най-малко трима цивилни са били убити при сблъсъци между армията и паравоенните СБП, съобщиха днес судански лекари, цитирани от Ройтерс.

Междувременно говорителят на суданските въоръжени сили заяви пред "Ал Джазира", че армията ще реагира на всякакви "безотговорни" действия. Той каза това на фона на сблъсъци между войската и паравоенните СБП в няколко района на столицата Хартум и на други места в страната.

Бригаден генерал Набил Абдала заяви в интервюто, че някои политици се опитват да политизират армията. Той каза също, че значителен брой бойци на СБП се намират в централата на държавната телевизия.

Поради напрежението и въоръжените сблъсъци в Судан египетският национален превозвач "Иджипт Еър" днес съобщи, че спира полетите си до и от Хартум за 72 часа. 

В същото време държавната авиокомпания на Саудитска Арабия "Саудия" съобщи, че един от нейните самолети "Еърбъс" е претърпял инцидент на летището в Хартум преди да излети за Рияд, но без да дава повече подробности.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеф Борел днес призова всички участващи в конфликта сили да спрат насилието в Судан незабавно и заяви в Туитър, че всички служители на ЕС в страната са в безопасност.

Специалният представител на ООН в Судан Фолкер Пертес днес заяви, че категорично осъжда избухването на сраженията в страната. Той каза, че се обърнал към двете страни "с молба за незабавно прекратяване на сраженията, за да се гарантира безопасността на суданския народ и да се предпази страната от по-нататъшно насилие", се казва в изявлението му.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изрази дълбока тревога от съобщенията за ескалиращо насилие между суданските въоръжени сили и паравоенните Сили за бърза подкрепа и призова за незабавно прекратяване на военните действия.

Русия също изрази дълбоко безпокойство от ескалацията на насилието в Судан и призова за спешно прекратяване на огъня. "Призоваваме страните в конфликта да демонстрират политическа воля и сдържаност и да предприемат незабавни стъпки за спиране на огъня", се казва в изявление на руското външно министерство. 

Ситуацията в Судан остава неясна, тъй като твърденията на страните не могат да се проверят чрез независими източници, отбелязва Ройтерс.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK