Ситуацията в Рила критична заради жегата и силния вятър в планината

Снимка: Infomreja.bg, архив

С активните действия на хеликоптерите и военнослужещите от Българската армия днес, 25 юли, е овладяна ситуацията в западния фланг на пожара в Рила, съобщиха от Министерството на отбраната.

Двата хеликоптера са извършили 12 захода до момента и са изсипали над 25 тона вода.

От 06:00 тази сутрин модулна група от военно формирование 26400 - Благоевград, съставена от 38 военнослужещи и 4 специализирани машини, се включи в борбата с огнената стихия над Рилския манастир.

Пожарът е овладян от три страни, но ситуацията все още остава критична заради високите температури и вятъра в района.

Министърът на отбраната Николай Ненчев от снощи е на мястото на пожара и лично координира участието на военнослужещите в гасенето на пожара в Рила.

Министър Ненчев заяви, че има готовност да бъдат включени още до 100 военнослужещи от формированието в Благоевград. При необходимост ще се включат и формирования от вътрешността на страната.

Министърът на отбраната работи в добро сътрудничество с главен комисар Николай Николов и информира периодично премиера Бойко Борисов за развитието на ситуацията.

Пожарът обхваща около 50 декара площ в планинска, хълмиста, набраздена с надморска височина над 2000 метра и с наклон над 50 градуса, труднодостъпна местност.

Военнослужещите действат в направление североизточно от Рилския манастир  и са разделена на три групи като основната им задача е да възпрепятстват преминаването на огъня към природен парк „Рилски манастир”. Действията се извършват съвместно с пожарната, гражданска защита и горското стопанство.

Военнослужещите са под ръководството на командира на военно формирование 26 400- подполковник Иван Иванов и на командира на формированията за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) - капитан Тодор Илиев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK