Сирак от Благоевград дарява грижа и дом на бездомни кучета, в Краище пък организират боеве

Снимка: Фейсбук/ Бойко Гренцке

Каузата, която съм поел, е от сърце, тя е в името на животните, казва Бойко

Аз съм израснал в Домовете за сираци в Република България и най-вече в Благоевград. Имам средно специално образование за мотокарист. В Дома се грижехме за около 4 кучета. В Дома бяхме 200 деца…

Така се представя Бойко Грнцке пред аудиторията, която все още не е чула за историята на един сирак, който е осиновен от амриканци и отново изоставен на Летище София.

Кръговратът на съдбата е така силен, че от дете в Дом, осиновен, Бойко отново остава без дом и пак е приютен в Дом… Подслон можеш да намериш, но не и любов.

Именно любовта към животните е завъртяла колелото и животът на сирака Бойко го прави осиновител на бездомните кучета в Благоевград.

Преди 15 години той изгражда приют за животни край село Зелен дол, а миналата година стана част от фондацията „Център Оскар и Лара – 2019“, благодарение на който са събрани чрез кампания 7000 лв. С тях е закупен терен край село Логодаж – гордостта на Бойко след 15-годишна борба за по-добри условия за живот на четириногите.

Каузата, която съм поел, е от сърце, тя е в името на животните. Чрез кампания е закупен автомобил, с които се обслужват кучетата, споделя Бойко пред ИНФОМРЕЖА.

За да заработи Центърът и да получи разрешение за работа от БАБХ, е необходимо да се изгради ограда, да се бетонира площадка, да се изградят боксове, да се сложи сондаж за вода и соларни панели.

„Идеята е да живея аз при кучета, за да се спестят разходи за път от града до селата Зелен дол и Логодаж“, споделя Бойко.

Предвижда се и изграждането на фургон за ветеринарни манипулации, за да не се транспортират животни и да се стресират.

В името на животните и в името на своите братя по съдба, Бойко силно и категорично изрича думата интеграция. Тя е в основата на решаването на проблемите.

За кучетата освен Бойко се грижат и потребители от Домовете, които получават символични суми за работата си при животните.

„Хуманно отношение към животните и интеграция на хора от Домове. Това е рецептата“, казва Бойко.

Той има и решение на наболелия проблем с бездомните кучета в Благоевград.

Гражданите на Благоевград решават бъдещето на общината. Трябва всички НПО-та в общината да се обединят и да не се правят обществени поръчки за хиляди от данъците ни, заявява Бойко.

Самият той дава пример как средствата, с които той се издържа, в по-голямата си част се харчат за кучетата.

Първоначално 80 животни са „учредили“ приюта край Зелен дол, а днес Бойко споделя, че за година над 30 животни са осиновени.

Общината досега не е дала стотинка за нас. Аз правя нещата благотворително, казва Бойко, гневен, че градоначалниците неглижират проблема с бездомните кучета.

Според Гренцке има огромни кражби на заделени в местните бюджети суми за овладяване популацията на бездомните животни, както и умишленото им изхвърляне на територията на други общини и „прехвърлянето“ на проблема.

И докато Бойко дарява любов на мокрите нослета и меките лапи, в община Белица е подаден поредният сигнал за незаконен бой с кучета.

Муса Гъгъм сигнализира до институциите, че е станал свидетел на тренировки за кучешки бой.

В пост във фейсбук, Муса пише:

Станах свидетел на брутално и варварско отношение към животни. Вече сме 21 век, но явно някой хора все още живеят в средновековието. Ибрахим Мусли, който е известен с множество изцепки и насилие над животни, решил да си организира бой с кучета в съседен до нашия имот.

Успях да заснема част от случката, която е продължила близо 30 минути. Разбира се, подадох сигнал на 112 и екип на полицията се отзова, за което им благодаря. В миналото съм пускал сигнал за насилие над животни от негова страна и има предупредителен протокол за това си деяние. Този "човек" е правил такива неща многократно в миналото, но днес успях да го заснема. Веднага, след като ме видя, тръгна да разтървава кучетата.

Едното куче от клипа е негово, което той не храни и всеки човек в селото го знае. Призовавам институциите да се самосезирят, за да не виждаме повече такива извращения. Моя син често си играе на двора и ако беше видял това, щеше много да се стресира. Нека не се чудим после защо Всевишния ни наказва. Въпросните боеве бяха наблюдавани и от малолетни. Какво възпитание ще имат утре тези деца ?!

А по темата репортерът на бТВ Румяна Попова съобщава и за други такива случаи.

Кървавите турнири се организират в полите на Рила, а залозите стигат до петцифрени суми, според източници на bTV.

Видеозапис показва истински нелегален бой с кучета. Специално организиран в горите край Ихтиман. С подбрана и проверена публика. С високи залози - и за животните, и за собствениците. Живот или смърт за кучето. Печалба или загуба за стопанина. Има и бонус за отбраната публика - още една доза адреналин след кървавите турнири.

„Аз лично виждам поне две престъпления в този клип и най-вероятно редица други закононарушения. От една страна – животните са с копирани, или с изрязани, уши и опашка, което е забранено от нашето законодателство и се счита за трайно увреждане на животните. Т. е. попада под ударите на НК. Но това е по-малкият проблем. По- големият проблем е, че става въпрос за организиране на боеве с животни, което се наказва от НК и наказанието може да е до 5 години при определени случаи“, казва експертът Явор Гечев.

А залозите на боевете са с размери от 1 до 20 000 хиляди лева, в конкретния случай, по информация на bTV – 10 000.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK