Синдикатите в "Лукойл" извънредно търсят мерки при отмяна на дерогацията

Снимка: iStock

Заседанието се провежда при закрити врата

Синдикатите в рафинерията "Лукойл-Нефтохим" провеждат извънредно заседание, съобщава Нова телевизия.

Обсъжда се какви действия да бъдат предприети при отмяна на дерогацията за руски петрол. В Координационен съвет на Синдиката на българските нефтохимици членуват над 5000 души, като само на територията на бургаската рафинерия те са 1300.

Заседанието се провежда при закрити врата. Решават се мерките, които да бъдат набелязани, за да могат всички тези хора да запазят работните си места.

Вчера се появи идеята и за евентуално блокиране на част от АМ "Тракия".

Припомняме, по-рано днес на брифинг в Народното събрание съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски обяви, че от "Лукойл" са се съгласили да си платят данъците - над 500 млн. лева, които са се опитали да избегнат, внасяйки корекция в данъчната си декларация.

В събота, часове след изказване на председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, Делян Пеевски обяви, че ДПС ще подкрепи поредното, трето предложение на ГЕРБ за предсрочно прекратяване на дерогацията на "Лукойл" и че иска още в понеделник НАП и Митниците да докладват за поведението на компанията.

Парламентът отхвърли за втори път такова предложение за предсрочно прекратяване в края на септември месец, като правителството Денков/Габриел също не го подкрепи, тъй като това може да създаде трус на пазара.

Вчера финансовият министър Асен Василев попита обаче какво ново всъщност се предлага.

Преди дни финансовият министър Асен Василев обяви в интервю в западна медия, че правителството има информация за опити за продажба на рафинерията от страна на руската компания "Лукойл". Информацията бе потвърдена и от премиера Денков, макар и самата компания да отрича. От "Лукойл" обаче няколко пъти предупредиха, че предсрочният отказ от руски петрол може да наруши работата на петролната рафинерия в България и припомни, че има и договорен план за поетапно преминаване към алтернативни източници на петрол.

Паралелно с информацията за опити за продажба на бургаската рафинерия, президентът Румен Радев обяви, че една сделка за продажба би се случила на тъмно.

Още преди месец шефът на НАП Румен Спецов призна, че не открива финансово обвързващ "Лукойл" документ, така че да може да се търси авансово плащане на данъка, както бе обявено от служебното правителство на Гълъб Донев.

Плащането на данъци от "Лукойл" е всъщност едно, от март месец 2023 г., на стойност 89 млн. лв.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK