"Син език" продължава да мори животните в Сатовчанско

снимка: infomreja.bg, архив

Болестите "син език" и "устрел" продължават да вилнеят из стадата в Пиринско. Най-много жертви има в сатовчанското село Плетена, където само за ден заразите покосиха крава и няколко овце.

Джевджед Камбошев намерил поредната умряла крава в стадото си тази сутрин, както още няколко животновъди са открили овце и телета умрели от коварните болести, които за месеци умориха близо 1000 животни в  Сатовчанско, Гърменско и Гоцеделчевско.

Ибрахим Кисимов, Неджеми Гаров и Джевджет Камбошев са сред най-ощетените животновъди от Плетена, чиито животни продължават да мрат от „син език”и ”устрел”, въпреки застудяването.

Окачванията бяха, че ниските температури ще унищожат насекомите, които разнасят заразите. Повечето стада са още в планината и няма ден, в който да няма смъртни случаи на животни, коментират плетенци.

Сред местните животновъди вече върви и версия, че животните преди няколко месеца започнали да измират след като минал някакъв самолет и пръскал с незнайно какво планинския район.

От село Кочан, което също е засегнато от смъртоносните болести по животните, съобщиха, че случаите на смърт на овце от болестта „син език” са вече по-редки и ситуацията, благодарение на по-студеното време, започва да се овладява от само себе си.

"Никаква помощ не ни бе оказана от държавните експерти на Областната дирекция по безопасност на храните. Събираха се на съвещания, за да констатират смъртните случаи по животните. Сега едва ли и обещетения ще получим за нанесените загуби по стадата", коментират отчаяни стопани от Неврокопския край.

Всички в момента подготвят жалби с придружаващи ги документи  до ОБДХ, с които ще настояват за обещетения.

Местните фермери определят 2014 година като най-черната за българското животновъдство и се надяват да получат подкрепа от държавата и от ЕС.

„Ваксината срещу  болестта „устрел” е задължителна и се прави всяка година. Най-вероятно фермерите от Плетена са се отнесли небрежно или са решили да си спестят парите, като я пропуснат“, коментира преди време пред ИНФОМРЕЖА д-р Атанас Григоров, началник на отдел "Здравеопазване на животните" към ОДБХ - Благоевград.

По думите му болестта „устрел” се проявява в месеците, когато животните излизат на паша. Среща се при говеда и биволи, по-рядко при овце и кози. Настъпва с бързо влошаване на състоянието, отказване на храна и спиране на преживянето. Много скоро се появяват и характерните шумящи отоци по мускулатурата. Болестта „устрел” почти винаги води до смърт.

Болестта „син език" пък най-силно порази стадата с овце в сатовчанските села Кочан, Сатовча, Слащен и Плетена.

Местните ветеринари в рамките на месец бяха на крак денонощно в борбата с тежкото вирусно заболяване по преживните животни в района.

Междувременно на среща в Областната администрация в Благоевград директорът на ОДБХ д-р Михаил Бащавелов за пореден път апелира към кметовете да съдействат за определяне и узаконяване на площадки за трупосъбирателни ями.

Едно от условията за получаване на обезщетения за умрели от „син език“ животни е представяне на екарисажна бележка или документ от комисия за загробване в узаконени трупосъбирателни ями.

Към момента с подобно място разполага единствено община Благоевград, посочи д-р Бащавелов и пое ангажимент да настоява за увеличаване курсовете на екарисажните коли, обслужващи региона.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK