Симитли почете героите освободители на връх Кръста в полите на Пирин

снимки: Община Симитли

Националният химн в изпълнение на родолюбци от община Симитли отекна в полите на Пирин планина навръх Националния празник.

По традиция честванията по случай 3 март започват от връх Кръста, в едноименната местност край село Ракитна. Стадо от десетина кончета поведе групата родолюбци по тесните пътечки към заветното място на свободата – връх Стайковец.

Дотам са стигнали руските воини, предвождани от майор Орлински, докато глашатаите ги застигнат и известят за постигнатото примирие и свободата. Така с годините местните знаят историческото място като връх Кръста. Там е побит меч с думите на войската: „Ето тук е границата на България”.

И тази година на 1 100 метра височина родолюбци почетоха паметта на загиналите за свободата на България с поклон пред паметника на майор Орлински на връх Кръста.

Общинският кмет Апостол Апостолов и кметът на село Ракитна Стефан Костов положиха венец на признателност, групата признателни симитличани коленичи в мълчание в памет на героите освободители. След това националният химн отекна по западните склонове на Пирин.

 

снимки: Община Симитли
снимки: Община Симитли
снимки: Община Симитли
снимки: Община Симитли

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK