Силвия Христова, КНСБ-Благоевград: Честит Световен ден за безопасност и здраве при работа!

По този повод пожелавам на всички здраве, усърдие и смелост в борбата с неправдата!

Уважаеми председатели и членове на КНСБ,

Тъй като вие наброявате хиляди, ще съм щастлива, ако моите думи достигнат до всеки един от Вас. Днес е 28-и април - Международен ден на загиналите при трудови злополуки и световен ден за безопасност и здраве при работа

В чест на това отбелязване аз се обръщам към всички хора, които се трудят, за да изразя своята почит и уважение към тях, към техния стремеж да създават блага, както и в борбата им за по-достоен живот и по-достойни условия на труд.

КНСБ е тази синдикална организация, която защитава интересите на работниците и служителите с цел премахване на несправедливостта.

Затова осъществяваме социален диалог във всичките му форми, колективно договаряне и уреждане на трудови спорове в името на справедливостта и човешкото достойнство, което е изключително важно за обществото.

По този повод пожелавам на всички здраве, усърдие и смелост в борбата с неправдата!

На този ден КНСБ традиционно изразява своето отношение и отговорност към създаването на по-здравословни и по- безопасни работни места за българските работници и служители. Всяка година млн хора умират от трудови злополуки и свързани с работата заболявания или наранявания на работното място.

Налага се мнението, че дейностите по осигуряване на здраве и безопасност при работа в голяма част от предприятията, особено малките и средните, се възприемат предимно като задължение, наложено от закона. Работодателите не влагат достатъчно финансови средства в подобряване на условията на труд и допускат нарушения на трудовото законодателство.

Регионалният съвет на КНСБ гр. Благоевград ще отбележи и тази година 28 април с поднасяне на  цветя пред  паметника на загиналите и пострадалите при трудови злополуки работници и служители. Той е изграден от КНСБ в китното с. Илинденци община Струмяни. Където с едноминутно мълчание ще почетем паметта на загиналите работници.

При нас най-много нарушения, за които сме получили сигнали през 2020 г. и първото тримесечие на 2021г.са свързани с нарушенията на нормите по хигиена на труда. Те най-често се отнасят до:

  • Неосигурено санитарно-битово обслужване;
  • Непроведени медицински прегледи;
  • Липса на данни от измервания на факторите на работната среда;
  • Въвеждане на физиологичен режим на труд и почивка;
  • Неосигурени лични предпазни средства.

Имаме сигнали  свързани с работа при неблагоприятен микроклимат, особено през летните месеци, с температури от над 40 градуса в работните помещения. Такива нарушения се констатират не само в предприятия с производствен процес, свързан с термична обработка, но и в предприятия от леката промишленост – например, при производство на облекло. Разговорите ни с работници показват, че те не са достатъчно информирани за работата с опасни вещества и химични агенти, както и рисковете за здравето при работа с тях. В повечето случаи не се извършват специализирани медицински прегледи за установяване на професионални болести на работещите, изложени на неблагоприятно въздействие на факторите на работната среда (прах, шум, канцерогени и др.)

КНСБ ежегодно провежда обучения в областта на здравословните и безопасни условия на труд  на своите членове, структури, браншови организации, членове на комитети и групи по условия на труд, както и други служители и работници за повишаване осведомеността и капацитета от знания на работещите.

Задълбочаващата се у нас липса на кадри с необходима квалификация води и до компромиси от страна на работодателите, които наемат недостатъчно добре подготвени работници, особено в рисковите сектори. Нискоквалифицираните работници и младите работници без опит, са най-уязвимите групи по отношение на трудовия травматизъм.

Друга инициатива на КНСБ, която се осъществява още от 1998 г. заедно с  сдружение с нестопанска цел „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов” е подпомагането на деца, загубили родителите си да преодолеят изпитанията, пред които съдбата ги е изправила. В продължение на повече от 20 години се изплащат стипендии на такива деца, на които родителите са загинали при трудова злополука.

На 1 май 2020 г. -  Деня на труда и работническата солидарност, КНСБ, нейните основни членове и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” стартираха и национална благотворителна кампания „НЕ СИ САМ” в подкрепа на синдикални членове, засегнати от вируса COVID-19. Благотворителната кампания продължава да бъде активна.

В рамките на Кампания „НЕ СИ САМ“, към 22 април 2021 г. общо от Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“ и от основните членове на КНСБ са подпомогнати 2 155 синдикални членове, в т.ч. семействата на 22 починали. Общият ресурс финансови средства, изплатени в помощ на членовете на КНСБ е в размер на 303 хил. лв.

 

Силвия Христова

Изпълняващ длъжността Областен координатор на КНСБ-Благоевград

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK