Силвия Аздреева е на родна земя, Петрич ликува!

Снимка: Община Петрич

Силвия Аздреева е първата българка, изкачила К2

Борбената петричанка Силвия Аздрева, изкачила непредсказуемия и най-труден осемхилядник К2, беше посрещната със сълзи от радост на Летище София в неделя.

Десетки петричани – възрастни и деца, представители на Общинска администрация – Петрич, водени от зам.-кмета Нина Попова, споделиха вълнението от стъпването на нашата Силвия на българска земя.

Силвия Аздреева изкачи втория най-висок връх на планетата К2 (8611 м) и с това стана първата българка, стъпила на него. Тя достигна най-високата точка на Каракорум в 11:50 ч. (българско време) на 28 юли 2023 г.

Успешната атака на трудния връх българката реализира като част от комерсиална експедиция, след като приключи аклиматизационния си период. Нейното изкачване е с кислород и водачи.

Водачът на групата от Elite Exped, Мингма Давид Шерпа, подобри собствения си световен рекорд, като стана първият човек в света, изкачил К2 шест пъти.

До момента К2 е покоряван от двама българи – Боян Петров, без шерпи и кислород (31 юли 2014 г.) и Стефан Стефанов, с помощ от шерпи и кислород (25 юли 2019 г.), припомня 360mag.bg.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK