СИК-ът на Чичо Цено и Мартин е в ареста

Снимка: Infomreja.bg

Вчера Районната прокуратура във Враца съобщи, че е образувала досъдебно производство

Членовете на секционната избирателната комисия 060500005 в село Малорад са арестувани, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на свой източници.

Това става, след като от изборната нощ се разпространяват вирусно кадри от видеонаблюдението в изборната секция, докато не само броят, а и дописват бюлетини. Членовете на комисията не са знаели, че камерата на масата излъчва.

На тях се вижда как жена дописва нещо по бюлетините, чува се и глас зад кадър да казва: "Тук сме си наши хора, да помогнем на Мартин и на Баче Цено...".

Вчера Районната прокуратура във Враца съобщи, че е образувала досъдебно производство за извършено престъпление против политическите права на гражданите по чл. 169 от НК. Законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от една до пет години за длъжностно лице, както и лице от състава на избирателна комисия, което по какъвто и да е начин преправи резултат от избори.

Въпреки подарените преференции, Диловски не успя да влезе в Общинския съвет на Борован. Цено Цоловски вече е избран за общински съветник, но е и със самочувствието, че не се нуждае от дописвания, тъй като има преференции и от други места. 127 са преференциите за него.

В Общинската избирателна комисия в Борован получават сигнал малко преди 23:00 часа в деня на вота. "Други хора са гледали видеото и са видели, че хващат химикалката и започнали да коментират за кого да пишат", обясни Силия Иванова, говорител на комисията.

Ако СИК предаде изряден протокол, не можем да направим нищо освен да го приемем.

"Веднага сигнализирахме прокуратурата. Свързахме се веднага с жената, която подаде сигнала, за да ни предостави клипчето", обясни още Иванова.

Секциите нямат право да гасят камерите, докато не приключи финалното полагане на подписите в протокола.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK