Сидер, овцете, козите и кучетата остават във Влахи!

Снимка: Караколев, Фейсбук

Семейната ферма на Сидер, Елена и Атила Седефчеви остава част от селото

Фермата с каракачански овце остава във Влахи.

Семейната ферма на Сидер, Елена и Атила Седефчеви остава част от селото и няма да бъде „премествана“. Това стана ясно вчера следобед от публикация във Фейсбук от името на Симеон Караколев - идеолог и основател на Националната овцевъдна асоциация (НОА), а понастоящем е съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Между Караколев, Седефчеви и кмета на община Кресна – Николай Георгиев, се е провела среща. При нея е взето решение всички кучета да бъдат вързани, а депонирания нерегламентирано тор а бъде извозен на подходящо място.

Ето какво споделя Караколев:

В дух на уважение и взаимно разбирателство премина днешната среща с кмета на община Кресна! Заедно успяхме да намерим конструктивно решение, което да не засяга по никакъв начин фермата на Сидер Седефчев и да не бъде в разрез с обществения ред. Всички кучета ще бъдат вързани, а депонирания нерегламентирано тор ще бъде извозен на подходящо място! За мен е важно, че едни пламенни млади хора, превърнали животновъдството в своя мисия и живот, ще продължат да се трудят и да се развиват в този труден във всяко отношение регион.

Благодаря на кмета Николай Георгиев за добронамереността, както и на регионалния представител на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация Ваня Димитрова!

Искам да поздравя Сидер и Атила, както и техните близки за невероятната работа, която са положили. Фермата им в село Влахи е прекрасна, за пример! Развиват я на изключително труден терен и си личи, че работят със сърце. Срещнах и много млади хора, които се учат на трудолюбие и уважение към земята! Дай Боже повече такива животновъди на България, в тях е бъдещето ни!

P.S. За да няма подобни драми с други фермери в бъдеще, трябва да се предложат законодателни промени в ЗУТ за да бъде даден ясен статут на животновъдните обекти в населени места!

Припомняме, че Сидер имаше 30 дневен срок да премахне една от двете сгради, в които се помещават животните след сигнали подадени до Община Кресна „за непоносима смрад“ в селото с 3 души население и решение на ОбС.

Повече вижте в репортажа:

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK