Си Цзинпин обеща Китай и Виетнам да изградят по-тесни връзки

Снимка: Investor

Китайският президент днес започна двудневна визита във Виетнам

Китай ще изгради "стратегическа китайско-виетнамска общност на споделено бъдеще" на базата на задълбочаване на всеобхватното стратегическо партньорство между двете страни, заяви днес китайският президент Си Цзинпин, цитиран от китайската държавна телевизия Си Си Ти Ви, предаде Ройтерс.

Си каза това след срещата си с лидера на управляващата Комунистическа партия на Виетнам Нгуен Фу Чонг.

Китайският президент днес започна двудневна визита във Виетнам, с която цели да засили връзките между двете комунистически страни три месеца след посещението в Ханой на американския президент Джо Байдън и на фона на борбата между великите сили за установяване на влияние в тази държава в Югоизточна Азия, отбелязва Ройтерс. Това е първото посещение на Си в страната от шест години и осъществяването му беше планирано от месеци, като според официални представители за кратко дори е било обмисляно дали то да не се осъществи преди визитата на Байдън.

Въпреки че двете съседни страни имат много близки икономически връзки, те спорят за границата помежду си в Южнокитайско море и имат хилядолетна история на конфликти, коментира Ройтерс.

Според специалист по виетнамските стратегически и политически въпроси от сингапурския институт за изследвания на Югоизточна Азия "Юсуф Исхак" обаче засилването на връзките между двете страни ще бъде само символично. "Недоверието на Виетнам към Китай е дълбоко вкоренено и от гледна точка на виетнамския народ не може да се говори за "споделена съдба" между двете страни, докато Китай продължава да предявява претенции към по-голямата част от Южнокитайско море", смята той. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK