Швеция предупреди жителите: Може да започне война

Снимка: znamena.com

Всеки трябвало да се подготви "морално, на индивидуално ниво"

Гражданите на Швеция трябва да са готови за възможно начало на война, предупреди министърът на гражданската защита Карл-Оскар Булин по време на отбранителна конференция.

Коментарите му не предполагат буквалното начало на война съвсем скоро, но загатват, че възможността за нея съществува след два века неутралитет.

Почти две години след пълномащабното руско нахлуване в Украйна те съвпадат с момент на приближаване на Швеция към членство в НАТО. Заедно с Финландия тя промени политиката си на неутралност след началото на войната, но кандидатурата ѝ още зависи от одобрението на парламента в Турция.

Министърът обърна внимание на "умствените защитни механизми", които все още позволяват на мнозина да заключат, че "жестокостта на войната и тероризма" са далечни. "За държава, за която мирът е приятен спътник почти 210 години", идеята е удобна.

"Мнозина са го казвали преди мен, но ми позволете да го направя в официално качество, по-просто и съвсем ясно: Може да започне война", се казва в цитираното на сайта изявление на конференцията, направено (съдейки по обръщението) пред краля и други представители на монархията, министри, посланици и други.

Основното ми намерение не е да въздействам на страха ви, а на това как съзнавате ситуацията", продължава той. "Искам да отворя врата: врата, която е често затворена и задръстена от изискванията и предизвикателствата на ежедневния живот."

Врата, която много шведи държат затворени цял живот. Врата към пространство, където пред нас се изправя важен въпрос: кои сте вие, ако дойде война? Путин не разбираше, че блъска по тази врата във всеки украинец през 2014 г.

Последва пояснение от армията, което по същество не се различаваше от тревожния тон на правителството. "Всичко е сериозно и може да стане още по-лошо - дори за нас", каза главнокомандващият въоръжените сили Михаел Бюден. По думите му е нужно всеки да се подготви "морално, на индивидуално ниво" за войната. /dnevnik.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK