Шуменската фирма „Мисарян" започна да купува тютюна в Хвостяне, средната цена е между 3,80 и 4 лева

Снимки: Infomreja.bg

След неуспешния опит още в събота да стартира купуването на тютюна в гърменското село Хвостяне заради появил се технически проблем, днес шуменската фирма „Мисарян” стартира същинската кампания.

В събота заради проблем с кантара, фирмата изпадна в конфузна ситуация и допусна производители с каруци и автомобили часове наред да стоят пред пункта и да чакат. 

Проблемът с кантара днес обаче е решен и купуването на тютюна в селото е започнало от рано сутринта, съобщиха тютюнопроизводители от Хвостяне.

Първите изкупени тютюни са със средна цена 3,80-4,00 лева за килограм. Очаква се и фирма "Даймон" да започне да изкупува продукция в Хвостяне още днес или най-късно от утре. 

Според направените предварителни списъци в къщите на производителите, има за изкупуване още над 1500 бали, което прави повече от 30 000 килограма. По тази причина хората от селото бързат да реализират продукцията си.

В Гоцеделчевско междувременно много тютюнопроизводители са заложили вече лехите със семената за разсада за следващата реколта. До момента фирмите не са раздали селектирани семена и на практика си продължава "старата песен на нов глас" в тютюневия бранш, въпреки приетите преди дни изменения и допълнения в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Според промените изричното изискване е заложеният разсад за договорираните тютюни задължително да е със селектирани и качествени семена, които фирмите са длъжни да раздадат на производителите. Това обаче все още не е направено.

Отново ябълката на раздора и причините за протести относно реколта 2016 ще се окажат именно важните фактори за изпълнението на новите клаузи в закона, а именно - раздаването на семена и договорирането на продукцията за новата реколта, коментира ситуацията председателят на тютюневото сдружение "Басмъ" Иван Сабахлъков. 

Той заяви, че проблемът с новата реколта ще тръгне по вина на фирмите още при залагането й, защото до момента от тях няма никаква реакция и хората се въртят в омагьосан кръг, без отново да са наясно какво ще правят, тъй като сезонът за полагане на семената за разсад на реколта тютюн 2016 година е в разгара си.

 

В събота заради плоблев в програмата изкупвачите от шуменската Мисарян не можаха да стартират изкупуването на тютюна в Хвостяне, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK