Щети за половин милион нанесе пороят в Сатовча

снимки: infomreja.bg

Пороят, изсипал се в Сатовча навръх фаталния петък 13-и, нанесе щети за половин милион лева. Това съобщи за ИНФОМРЕЖА кметът на общината Арбен Мименов.

Родопското село бе връхлетяно от непомнен от 70-80 години дъжд, който отнесе улици и ниви, наводни къщи, запуши канализации и шахти.

Потопът буквално удави общинския център и нанесе огромни поражения не само на инфраструктурата, но и на земеделските имоти и домовете на местните жители.

Веднага след бедствието кметът Мименов назначи експертна комисия, която вече обиколи цялото село и околностите. По груби изчисления размерът на щетите е близо 500 000 лева.

Водната стихия е отнесла асфалтовата настилка на четири улици в Сатовча, които в момента са непроходими за автомобили. Разрушен е и околовръстният път.

За овладяване на ситуацията общината е ангажирала цялата налична техника. Мобилизирани са багери и работници, които заравняват разбитите улици и почистват затлачените с кал, дърва и пясък шахти.

Десетки местни земеделци са в шок, тъй като пороят е отнесъл нивите им. Най-засегнати са насажденията с тютюн и картофи. Повечето имоти в селото не са застраховани и стопаните няма да получат обезщетения за загубите.

След като комисията приключи с огледа, ще бъде изготвен протокол с констатираните щети, който ще бъде изпратен в Областната администрация в Благоевград, а след това и в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

 

снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK