Ще продадем ли "Лукойл"?

Снимка: МС

Денков и Василев с коментари

Премиерът академик Николай Денков коментира евентуалната продажба на "Лукойл".

"Интерес се изразява от няколко страни от няколко месеца. Въпросът е доколко може да завърши с покупка на рафинерията от друга фирма. Интерес има, но решение дали ще бъде продадена рафинерията, зависи от собственика в момента. Не бих искал да коментирам нищо повече, докато няма конкретика за истински намерения", каза Николай Денков.

На заседанието са обсъдени предизвикателствата и заплахите за средата на сигурността в контекста на събитията в Израел и Ивицата Газа. В рамките на срещата е разгледан и годишният доклад за състоянието на националната сигурност на България през 2022 г.

По-рано днес финансовият министър - Асен Василев, коментира темата "Лукойл":

Натискът на българското правителство върху руските енергийни активи в България е накарал „Лукойл Нефтохим” да започне процес на продажба на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа - тази в Бургас, каза Василев пред „Файненшъл Таймс” в специален материал за страната ни и руските енергийни маневри.

Василев твърди пред изданието, че вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността и заявява, че „имаме индикации за интерес”. Правителството не участва в продажбата на рафинерията, която доставя на международни клиенти повече от половината от продукцията си – включително важни доставки на дизел за Украйна в началото на руската инвазия.

Василев твърди, че рестрикциите към руската компания няма да бъдат вдигнати, докато в собствеността ѝ не се включат нови играчи. Припомняме, че думите на Василев идват в момент, в който правителството увеличи до 50% извънредният данък свръхпечалба за компанията, който преди това беше 33%. Според „Файненшъл Таймс”, когато компанията бъде продадена, този налог ще бъде свален до 15% - очакваният размер на корпоративния данък за мултинационалните компании след Нова година.

*По материали на бТВ и Нова

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//