Ще броят ръчно бюлетините от балотажа в Белица

снимки: infomreja.bg

Ръчно да бъдат преброени всички бюлетини от втория тур на кметските избори в Белица, постанови съдия Милена Мицева. Днес в Административен съд - Благоевград бе даден ход на делото за касиране на вота в малката община, образувано по жалба на Хасан Илан, кандидат-кмет, издигнат от сдружение "Европейска визия за етническа толерантност". Мицева допусна да бъдат разпитани седем свидетели, които да разкажат дали са извършвани нарушения по време на изборния ден. В съдебната зала застанаха един срещу друг Хасан Илан и Ибрахим Палев, който спечели трети кметски мандат.

Защитата на Илан в лицето на Лена Сандъкчиева поиска да бъде назначена техническа експертиза, която да установи дали броят на действителните и недействителните бюлетини отговаря на този, записан в протоколите. Мицева обаче прецени, че трябва да бъдат повторно преброени бюлетините в единайсет секции.   

На днешното заседание присъства и Даниела Генева, председател на Общинската избирателна комисия, която заяви, че жалбите на Хасан Илан са основателни. Адвокат Лена Сандъкчиева настоя да бъде направена справка какви жалби и сигнали са постъпили в РУП - Разлог в деня на балотажа и по колко от тях са образувани преписки, както и колко избиратели са гласували с придружител.

Вторият тур на местните избори в Белица отключи вълна на недоволство сред жителите на малката община. Хорта излазоха на протест когато разбраха, че трети мандат печели досегашният градоначалник Ибрахим Палев от ДПС. Недоволни изпочупиха прозорците на кметството, убедени, че изборите са фалшифицирани. Бунтът достигна кулминацията си в деня, когато Палев положи клетва като кмет. Тогава той беше въведен в Общината под полицейски кордон.

"Протестите в Белица са резултат от събудилото се гражданско общество в общината", заяви пред съдебната палата Хасан Илан. Той ги оприличи "арабската пролет" и допълни, че бунтът на местните хора не е етнически, а граждански. Хасан Илан обяви, че е изграден инициативен комитет, който ще функционира през целия мандат и ще бъде своеобразен кметски съвет в сянка. Той ще бъде алтернатива на официалната власт и ще контролира местните управници.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//