Шишков от АМ "Струма": Събудихме заспалите магистрали

Снимка: Infomreja.bg

Това каза регионалният министър Иван Шишков, който направи поредна инспекция

Събудихме заспалите магистрали – процедурно и с работа на терен.

Това каза регионалният министър Иван Шишков, който направи поредна инспекция на АМ „Струма“ при тунел Железница край Благоевград.

Посещението на Шишков се случи няколко седмици след предно такова в присъствието на заместника му – Николай Шушков, представители на АПИ и Областното пътно управление в Благоевград.

Днес Иван Шишков провери и изграждането на нов мост над р. Струма при с. Покровник на третокласния път III-1006 Благоевград – Покровник, което започна през месец март, след повече от една година забавяне на процедурите. Съоръжението бе компрометирано след обилни валежи през месец декември 2021 г. и оттогава е затворено за преминаване на автомобили и пешеходци. Мостът ще осигури връзка на Покровник и прилежащите села с областния град Благоевград. Средствата за изграждането му са осигурени от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Временното изместване на комуникациите вече е направено. Гредите са готови. Върху тях ще бъде поставена плочата на новото съоръжение. Очаква се мостът да бъде завършен до края на годината.

В проверката се включиха също заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, областният управител на Благоевград Стоян Христов, председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Венцислав Ангелов, инж. Десислава Паунова от УС на АПИ и представители на изпълнителите и строителния надзор.

Това е от магистралите, които бяха заспали. Целта ни е да съберем и документите за ползване на тунела и да го пуснем, защото той вече е готов, и да успеем да облекчим движението за летния сезон“, обясни Шишков.

Министърът съобщи още една добра новина – разрешението за строеж на магистрала „Европа“ между София и Сливница вече е издадено и в края на другата или началото на по-другата седмица предстои да започне строителството и там.

Той обширно коментира и темата за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле:

За Кресенското дефиле съм издал разрешение в участъка, при който магистралата свършва в посока Кулата и не предопределя избора на трасе. Анализът на мерките за екологичните оценки ще приключи до няколко месеца. Дали ще бъде спасена Оценката на въздействието върху околната среда – да, има такава възможност и дейностите ще се вместят в срок. С това разрешение сме по-близко да не губим време и да компенсираме загубите. Събудихме заспалите магистрали – процедурно и с работа на терен. Остава малко да се финализира процедурата. Всички искат магистралата да бъде завършена в цялост по всички екологични критерии и завършени процедури, забавени преди години. Не е ясно каква ще е сумата за строежа след актуализация на проекта. В момента, в който се финализират екологичните мерки, имам готовност да започнем отчуждаване на земи и издаване на разрешения за строеж. „Струма“ беше доста изоставена, но сега се работи денонощно. Седем-осем месеца обаче не могат да компенсират закъснение с години. Никой не искаше да бръкне в тази рана, да поеме отговорност и никой не искаше да финализира този проблем и времето ни затисна, уточни Шишков.

По думите му трябва да се промени мисленето и едно по едно трябва да започнат да се проектират и строят магистралите в България и пътните артерии по начин, по който е трябвало да бъде направено преди 10 години.

Когато усещаме, че народът иска да се финализира нещо важно, не мисля, че трябва да се притесняваме за каквото и да е – протестите на граждани, категоричен бе министърът.

Тези, които претендират, че ние трябва да спазваме законите, също трябва да ги спазват. С този коментар министър Шишков отговори на въпрос за незаконните постройки за рафтинг спортовете в Дефилето.

„Автомагистрала "Струма" не е регионален проект. Тя ще даде реално бъдеще на целия регион и не само. Защото тази магистрала не е регионална, тя всъщност е връзката от Видин до Кулата“, подчерта министърът.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK