Шествие премина през Белица за годишнината от Илинденската епопея

Снимка: Община Белица

Доклад за историческите събития изнесе Мария Мадолева

С тържествен парад Белица отбеляза 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

Над 700 ученици и учители от двете средни училища в града, с шествие от знамена преминаха през централната част на града за да почетат историческата дата 18 септември 1903, храбрите герои на Белица и хилядите борци за свобода оставили скъпи завети, проникнати от голяма социална правда, дълбок хуманизъм и интернационално разбиране.

Доклад за историческите събития изнесе Мария Мадолева - учител по история в гимназия "Никола Вапцаров". Рецитал подготвен от Гергана Тричкова - учител в гимназия "Никола Вапцаров" изнесоха учениците от 12-и клас.

Пред паметника на Илинденци венци и цветя поднесоха Община Белица, СУ "Св. св. Кирил и Методий", ПГ "Никола Вапцаров", читалище "Георги Тодоров" и граждани.

В рамките на един месец, честванията на паметната дата в българската история ще преминат с презентации за историческите събития и беседи, които ще бъдат изнесени пред учащата се младеж и общността на Община Белица. Обявявен е и конкурс за есе, разказ, стихотворение и рисунка на тема „Илинденско-Преображенското въстание и малка Белица във въстанието“. Най-добрите ще бъдат наградени. Желаещите да се включат в конкурса могат да намерят материали за събитията в исторически музей – Белица, съобщават от Общината.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК:

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK