Шестата поправка на Конституцията е приета, Рашков се отцепи

Снимка: БГНЕС

Какво коментираха политиците за приетото решение?

Парламентът прие на първо четене промените в Конституцията със 164 гласа "за", 66 "против" и без въздържали се.

Вносители на законопроекта са Христо Иванов, Бойко Борисов, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Десислава Атанасова и група народни представители.

Какво съдържат промените?

Сред основните акценти в него е укрепване независимостта на съда чрез структурна реформа на Висшия съдебен съвет, реформа на прокуратурата, реформа на институцията на служебния кабинет, прозрачен избор на независими регулаторни и контролни органи.Законопроектът включва Висшият съдебен съвет да остане административен и кадрови орган само за съдиите. Предвижда се и създаване на Прокурорски съвет като административен и кадрови орган за прокурорите и следователите.

В проекта е заложено редуциране на парламентарната квота във ВСС до една трета от състава (петима членове) от 15-членен орган. Осем членове следва да се избират пряко от съдиите, като представляват различните нива на съдебната система (районно, окръжно, апелативно, върховно), а председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд са членове по право. Според проекта, ВСС се председателства от председателя на ВКС, а в негово отсъствие - от председателя на ВАС.

Предвидено е в Прокурорския съвет превес да имат представителите на парламентарната обществена квота, като целта е да се засили общественият надзор върху дейността на прокуратурата, да се гарантира нейната независимост, но и отчетност, както и да се гарантира по-голямата независимост на редовите прокурори чрез намаляване влиянието на главния прокурор.

В законопроекта е записано Прокурорският съвет да бъде от десет членове, от които шестима са избирани от Народното събрание; двама - пряко от прокурорите, един - от следователите, и един - от главния прокурор, като член по право. Предлага се функциите на прокуратурата да се съсредоточат основно в наказателното правораздаване, като се ограничават правомощията на главния прокурор. Въвежда се и елемент на децентрализация на прокуратурата.Предвижда се и уреждането на индивидуална конституционна жалба, така че всеки един български гражданин при определени условия да има възможност пряко да се обърне към Конституционния съд в случаите, когато правата му са застрашени или уредени по начин, който не съответства на Конституцията.

Други промени са свързани с уреждането на механизма за назначаване на служебно правителство.

Коментарите от трибуната на НС:

След гласуването правосъдният министър Атанас Славов даде положителната си оценка да предложените промени - те били в правилната посока, а дискусията била "благоразумна" и включила всички заинтересовани страни.

Преди гласуването и по време на дебатите обаче се получи пробойна в конституционното мнозинство. Бившият вътрешен министър Бойко Рашков не е съгласен с текстове от предложенията за изменение на основния закон.

Нееднократно мнозинството уверяваше, че има такава подкрепа, че да се случат промените в Конституцията, но днес в пленарна зала стана ясно, че това не е съвсем така.

Бойко Рашков заяви, че няма да подкрепи Конституцията в този й вид. Критиките му бяха относно текстовете за главния прокурор. Засилвала се политическата възможност да се избират главни прокурори без качества, според него. При промените през 90-те години е имало консенсус за баланс, а за ВСС е имало съгласие за паритет. "Ти си го избра"- тези култови реплики на "един прокурор към един политик", припомни бившият вътрешен министър. А промените внушавали, че политиците ще се месят в прокуратурата, убеден е Рашков.

Днес законотворците се заеха с дебатите по промените, като се намесиха постите и литературните сравнения. Според Надежда Йорданова промените в Конституцията са основа за едно благоденстващо общество. Тя е оптимист, че този парламент е на път да реши проблемите на съдебната система. Една от целите е да върнем прокуратурата там, където й е мястото, заяви Йорданова. Главният прокурор не трябва да бъде свръховластен, по мнението й, а членовете на ВСС трябва да са изявени професионалисти, а не партийно зависими. Друга част от промените целят укрепване на парламентарната република, изтъкна народният представител. Затова и парламентът ще работи при служебно правителство и то няма да е безконтролно. Това са важни въпроси, които ще подобрят климата, смята Надежда Йорданова.

Съгласието е възможно, отчете и Радомир Чолаков от ГЕРБ. С Конституцията трябва да се борави внимателно, за да не се превърне в ядрена бомба, а оценката му е, че към момента депутатите подхождат внимателно към Основния закон. Той изтъкна, че за пореден път ще има изменения на важен закон по време на пости. Досегашната практика не показвала добър ефект все заради грехове, затова и призова да се прояви смирение.

Страстите бушуват, а времето ни е крайно малко, предупреди народният представител. Дано на Бог не му е омръзнало да пази тази измъчена страна, подчерта той.

Парламентарната група на "Възраждане" също обяви, че няма да подкрепи така предложения вариант на проект за промени в Конституцията. Депутатът от формацията на Костадин Костадинов - Цвета Рангелова обясни пред журналисти в кулоарите на Партийния дом, че голяма част от предложенията за промени в Основния закон не са от компетентност на Обикновено Народно събрание.

По думите ѝ очевидно сглобката бърза да приеме конституционните промени, за да може да се удължи срока на работа на Народното събрание. Предложенията за промени в Конституцията не стават и е вредно засилване на политическото влияние на представители на Народното събрание в сферата на прокуратурата. Не се постига желаната съдебна реформа, а се засилва политизирането на толкова важен орган, какъвто е прокуратурата, подчерта Рангелова.

Очаквано най-много критики промените в Конституцията понесоха от опозиционните партии в Партийния дом - "Възраждане", БСП, ИТН и независимият депутат Радостин Василев.

Василев разкритикува, че сглобката няма политическа и юридическа легитимация да правят проект за промени в Конституцията. Той се надява, че Конституционния съд бързо ще вземе мерки и ще отмени близо 90% от приетите текстове, за да няма предколедна изненада. Българските граждани не трябва да си стоят вкъщи и да гледат какво се случва по телевизията, а да протестират срещу противоконституционните текстове, призова Василев.

Лидерът на БСП – Коренелия Нинова също коментира темата.

По нейните думи това, за което народните представители ще отделят повече от 3 часа е един фалшив дебат за фейк конституция, защото се коментират текстове, които са мъртвородени и които на второ четене изобщо няма да бъдат гласувани.

„Вносителите се отказват от смяната на националния празник, остава си Трети март. Отказват се от двойното гражданство на висшите политически и държавни служби. Отказват се от съдебната реформа, такава каквато съществува днес тя. И признават, че козметичните промени, които предлагат по отношение на служебния кабинет не работят и ще ги засилят – абсолютно правилно, това трябва да стане. И какво остана от тези текстове, които днес ние 4 часа абсолютно безсмислено дебатираме – нищо“, посочи Нинова.

Според нея щеше да е много по-честно към народните представители и българските граждани, ако някой от вносители беше признал това.

„Щеше да е смислен разговорът, ако същите тези вносители бяха излезли и казали: „Възнамеряваме другата седмица да ви предложим, първо, Трети март – национален празник, второ, служебният кабинет да бъде ограничен със специален закон, както предлага БСП.“ А сега какво е – безсмислен разговор върху мъртви текстове, които няма да видят бял ден. Вместо такъв откровен разговор, вносителите какво ни предложиха - имало било консенсус и сме показали как можем да работим заедно. Няма никакъв консенсус. Оставате това, че опозицията сме против безумията, които предлагате, нямате базов консенсус в обществото – 50 отрицателни становища не само от учените, от тези, за които правите тази съдебна реформа – съдии, следователи, прокурори, юрисконсулти, ВСС, инспекторат – всичко е против“, подчерта лидерът на БСП.

И най-важното, според нея, промените не отговарят на главния въпрос – този за справедливостта. „Искам да попитам, коя от тези промени прави процесът по-бърз, прави го по-справедлив, прави го по-евтин за хората, прави така, че истинските престъпници да са в затвора, а онези, които търсят справедливост, да не страдат 12 години по съдилища? Кое от това отговаря на естествените обществени очаквания – нищо“, реагира Нинова.

От парламентарната трибуна тя прочете едно от множеството мнения, което обобщава всичко, което се прави: „То казва така: „Това представлява пряка заплаха за българската държавност. С този нормативен експеримент, който ще взриви и разруши директно и окончателно българския национален суверенитет.“ Едно изречение оценка, щях да кажа двойка – нула, за което предлагате.“

Корнелия Нинова поздрави Бойко Рашков за смелостта и позицията му срещу тези конституционни промени: „Аз съм работила с него, бил е и мой преподавател и се чудех кога този човек ще изригне, кога професионализмът му ще надделее над политкоректността към парламентарната група, в която участва. И знаех, че рано или късно това ще стане и го поздравявам за позицията му. Той каза, че искате политически да овладеете прокуратурата и ще гласува „против“. Той е част от групата на вносителите. Браво! Това изисква днешният дебат и днешното поведение от народните представители – професионализъм и държавническа отговорност, вместо политкоректност и натискане на копчета.“

„При първото обсъждане на Конституцията направих изказване по същество, днес няма да се самоунижавам да коментирам текстове, които никога няма да видят бял ден. Това е загуба на време, загуба на самоуважение и загуба на достойнство. Но ще отправя един апел и една покана“, каза още Нинова и поясни: „Тъй като промяната на Конституцията изисква наистина огромно обществено съгласие, междуинституционална дисциплина и отношение и общо решение, за пореден път ще отправя покана към президента Радев да представи между първо и второ четене неговия проект за Конституцията. И ако там има смислени неща, ние сме готови да ги внесем. Искаме институциите в общ дебат и в общо решение да намерим най-верния изход от ямата, в която вкарахте България дори по този най-важен въпрос.“

Тя отправи и втора покана, тъй като, по нейните думи, са се чули безумни, безсмислени и ужасяващи изказвания: „Каня ви, от името на парламентарната група на „БСП за България“, във вторник от 11 часа тук, в парламента. Направили сме усилието да съберем на едно място онези български политици и конституционалисти, които са написали сега действащата Конституция в 7-ото Велико Народно събрание. Тук някой каза, че е имало там остри политически сблъсъци - така е, но е надделял държавническият дух и мисълта за България. Ние сме поканили тези хора тук. Може нищо да ни ви влезе в главите от това, което ще чуете, но елате, слушайте, изразете уважение към тези хора, които са направили такава конституция, която, въпреки слабости и пропуски, държи правовата държава, демократичната държава, социалната държава в някакви устои. Този дебат във вторник ще бъде отворен и за съвременни конституционалисти, преподаватели, съдии и всички, които искат добронамерено, а не с политическа корист и с лични цели да овладяват институциите, да допринесат за един добър резултат, да налеят малко акъл в главите на тези, които гласуват и да гласувате не за да овладявате, а за да подреждаме държавата.“

"Днес беше основна стъпка в посока на промяната, която обещавахме през последни две години. Това, което иска да кажа на всички българи е, че всъщност тази Конституция, която имаме до този момент в сегашната си форма, мисля че никой от нас не е доволен за нивото на справедливост в нашето общество". Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков пред журналисти. 

Тези промени са наистина реална стъпка напред, за да има промяна в основните взаимовръзки в обществото. Надеждата ни е, че те ще доведат до по-голяма справедливост. Това, което се случи с разследването на главния прокурор, например. Преди година и половина беше подобно тип интервю, говорейки само теоретично, как това ще се промени, но ето вече виждаме и във вашите медии, че има един съдия, който наистина гледа дела и разследва главния прокурор. Надяваме се, че с Конституцията ще стане точно по същия начин. Може да не се видят в първия месец, втория месец реалните промени, но в следващите няколко години цялото ни общество би трябвало да започне да работи по по-различен начин с по-голяма справедливост, заяви той. 

Съдебната реформа няма да приключи с конституционните изменения, това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Те са необходима база и рамка за по-нататък, усилия, но ние след това ще трябва да променим Закона за съдебната власт, след което ще бъдат избрани новите състави на съответните органи по съдебната власт, които ще започнат да прилагат новите норми и тогава реално ние ще можем да проследим как действа тази реформа. Ще има промени и в процесуалните закони, каза Иванов.

Това е началото на реформата, оттук нататък предстоят редица промени. В процесуалните закони ще предстоят промени и оттам ще дойдат ефектите. Конституцията дава основните насоки, тресира пътя. Най-важното е да имаме независим съд и отчет на прокуратура, каза Атанас Атанасов. 

По темата за промените в Конституцията съм казал, че съм се доверил на Христо Иванов. Ние използваме много интересно становищата на Венецианската комисия. Между и първо второ четене има малки детайли, с които можем да се съобразим. Учудващо ПП-ДБ не бяха цялата парламентарна група в залата, но ще видим кои бяха отсъстващите, коментира лидерът на ГЕРБ - Борисов.

Тошко Йорданов си позволява да говори глупости по мой адрес. Аз не искам да отговарям за бръщолевенето му. Това, което той е казва, не е вярно, каза още лидерът на ГЕРБ.

Двойното гражданство за министри трябва да отпадне, защото в тази динамика, има много успели българи, които живеят навън, не искат да си заменят двойното гражданство, а можем да ги използваме като министри и ще бъдат успешни. Ще настояваме с колегите, ако намерим съгласие между трите партии. Визирам успешни български граждани в чужбина. Ако образно казано сте в Канада, вместо да става тук проблем, че ставаш министър - спокойно можеш да дойдеш, да си министър, а след това да си отидеш да живееш в Канада. Имахме такъв прецедент с политически щети, заяви още Борисов.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK