Шест партии влизат в парламента, ако изборите бяха сега

Снимка: Infomreja.bg

Това показва последното проучване на електоралните нагласи

Шест партии влизат в парламента, ако изборите бяха през юли. Това показва последното проучване на електоралните нагласи на социологическа агенция „Тренд“.

ГЕРБ биха получили 24,8% от гласовете, следват ги „Продължаваме промяната - Демократична България" с 19,1% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. Третото място остава за „Възраждане" с подкрепа от 15,5% от гласуващите, следвани от ДПС с 13,7% и БСП - 8,6%). „Има такъв народ" остава точно на прага на парламентарната бариера с 4% от гласуващите. Опцията „не подкрепям никого" достига нива от 6,3%.

Повече от половината (52%) от респондентите са на мнение, че не са необходими предсрочни парламентарни избори, докато една четвърт смятат, че са необходими. Нов парламентарен вот се подкрепя сред мнозинството от привържениците на „Възраждане" и БСП.

Положителна оценка за работата на кабинета на Николай Денков изразяват 22% от всички интервюирани. Най-силна подкрепа правителството среща сред привържениците на „Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП - ДБ) - над три четвърти, докато симпатизантите на ГЕРБ изглеждат разделени наполовина.

Общо 37% от участвалите в проучването изразяват положителна оценка за държавния глава Румен Радев, а 51% - отрицателна.

Очакванията на 20% от анкетираните са в следващата една година икономическото положение в страната да се подобри, 31% - да се влоши, а 44% - да остане същото. Подобрение смятат, че ще има 21%, 26% са на мнение, че ще се влоши, докато 45% не очакват промяна.

Проучване на „Галъп интернешънъл болкан", разпространено на 14 юли, показа същото съотношение на партиите в парламента. Според резултатите от проучването тогава, ако изборите бяха в началото на юли, ГЕРБ-СДС биха получили 26,4% подкрепа, а ПП-ДБ - 21,8 на сто. „Възраждане" и ДПС щяха да са със почти сходни позиции, съответно 14,9% и 14,5%. БСП остава на пето място с 9,7%, след тях са „Има такъв народ" с 4,3%, съобщава БТА.

Проучването на „Тренд" е по поръчка на вестник „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партиите. Изследването е реализирано в периода между 4-ти и 11 юли 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице" с таблет сред 1001 души на възраст над 18 години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK