Шефът на болницата в Горна Оряховица ще преговаря с наследниците на убитата от кучета санитарка

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Искът им за обезщетение от 450 000 лева да бъде намален с 200 000 лева

Общинският съвет в Горна Оряховица упълномощи управителя на втората по големина общинска болница в страната да води преговори с наследниците на убитата от глутница кучета санитарка искът им към лечебното заведение за обезщетение от 450 000 лева да бъде намален с 200 000 лева с извънсъдебно споразумение. До иска се стигна, след като Националният осигурителен институт и Инспекцията по труда признаха инцидента със санитарката преди 4 месеца като трудова злополука.

40-годишната санитарка в горнооряховската болница беше разкъсана от глутница кучета на 30 март сутринта в Долна Оряховица, когато е отивала на работа. Компетентните органи се произнесоха, че инцидентът е трудова злополука, което означава, че управителят на горнооряховската болница, където е работила санитарката, носи имуществена отговорност. Решението на НОИ не беше обжалвано от болничния управител д-р Иван Иванов, последва искът за 450 000 лева от роднините и общинските съветници поискаха неговата оставка: 

„Настоящият договор може да се прекрати от възложителя без предизвестие в случая на действие или бездействие на управителя, довели до вреди на лечебното заведение“, посочи Кирил Кирилов от ВМРО. 

В защита на д-р Иванов съветниците Йорданка Кушева и Йордан Михтиев заявиха: 

„И не мога да разбера защо във фокуса е д-р Иванов, който си е вършил работата. Проблемът е в популацията на кучетата“. 

„Освобождаването на д-р Иванов ще доведе до напускане на други лекари и медицински персонал, закриване на отделения“. 

Общинският съвет остави д-р Иванов като управител на втората по големина общинска болница в страната и го упълномощи да води преговори за извънсъдебно споразумение искът да бъде намален до 250 хиляди лева, които да се изплатят за три години на роднините.

Болницата може да плати сумата, заяви д-р Иванов и предупреди: 

„Това би се отразило на качеството на дейностите в болницата, би довело до финансови затруднения, по-краткотрайни или по-дълготрайни“. 

От свои източници „Хоризонт“ научи, че адвокатът на роднините има контрапредложение - обезщетението за детето на санитарката от 150 000 лева да е с извънсъдебно споразумение, а съдът да определи сумата за родителите на загиналата. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK