Севернокорейският лидер Ким нареди на военните да ускорят подготовката за война

Снимка: ЕРА/БГНЕС

През 2023 година страната записа ядрената си политика в Конституцията

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун нареди на армията и предприятията от военната промишленост, включително тези, свързани с производството на ядрено оръжие, да ускорят подготовката за война като противодействие на, по думите му, безпрецедентните конфронтационни ходове от страна на САЩ, съобщиха държавните медии в КНДР, цитирани от Ройтерс.

Ким каза това на заседание на управляващата компартия, на което очерта политическите насоки за управлението на страната през новата година и на което обяви също, че Пхенян ще разшири стратегическото сътрудничество с "антиимпериалистическите, самостоятелни" страни, предаде Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА).

"Той (Ким) постави боеви задачи пред Народната армия, а също и в областите на военната промишленост, ядрените оръжия и гражданската защита за по-нататъшно ускоряване на подготовката за война", посочи КЦТА.

Северна Корея наред с другото разширява отношенията си с Русия, като Вашингтон обвинява Пхенян, че доставя на Москва военно оборудване, което да се използва във войната в Украйна, а Русия в замяна предоставя техническа помощ на Севера в укрепването на военните му способности.

На заседанието Ким зададе и икономическите цели за новата година, която той определи като "решаваща" за изпълнението на петилетния план за развитие, се казва в съобщението.

"Той разясни важните задачи, които трябва да бъдат решени с по-голяма динамика в ключовите промишлени отрасли" и призова за "стабилизиране на земеделските добиви на високи равнища".

През последните десетилетия Северът премина през тежка продоволствена криза, включително глад през 90-те години, а причината за това често пъти бяха природни бедствия. Международни експерти предупредиха, че затварянето на границите по време на пандемията от КОВИД-19 е влошило положението с продоволствената сигурност.

Смята се, че през 2023 г. земеделските добиви на КНДР са се увеличили на годишна база благодарение на добрите метеорологични условия. Но според официален представител на Сеул количествата им все още са под необходимите прагове за решаването на хроничната продоволствена криза в Северна Корея.

Деветият пленум на ЦК на Корейската трудова партия започна във вторник, за да направи равносметка на изминалата година, в която изолираният Север записа ядрената си политика в конституцията, изстреля разузнавателен спътник и нова междуконтинентална балистична ракета.

Тези продължаващи с дни събрания на властта и партията през последните години се използваха за отправянето на ключови политически послания. Преди държавните медии разпространяваха речта на Ким на пленума в новогодишната вечер, отбелязва Ройтерс. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK