Сергей Станишев: "Възраждане" ще са четвърти, къде тогава отива БСП?

Снимка: БСП

Той призова за обединение в ляво

Много високите изисквания за екология и стандартите, въведени от Европа за собствените й земеделци, на практика ги убиват, заяви евродепутатът и бивш премиер Сергей Станишев по Би Ти Ви. Причината е, че тези изисквания не се отнасят за останалия свят, който обаче може да внася продуктите си в Европа.

Същевременно политиката за подкрепа на селски райони и земеделие е една от най-важните в ЕС. 30-40% от целия бюджет на Европейския съюз отиват за това, обясни Станишев. Но според него никоя политика не може да бъде успешна, ако няма подкрепата на населението.

Социалистите в ЕС се преборихме да има много сериозен социален фонд, но това е само първа стъпка, не може да компенсира изпитанията, през които хората ще преминат, каза евродепутатът и бивш лидер на БСП.

Той е в София за конференция, посветена на всички тези преходи - дигитален, изкуствен интелект, зеленият преход, цената на личния преход. Думите за зелен преход звучат заплашително, защото минахме през един преход, в който унищожихме много от постиженията си, каза още Станишев.

Затова ЕС трябва да покаже, че прави политика, в чийто център е човекът. Международни компании, анализирайки зеления преход, говорят за трилиони годишно като разходи, съобщи Станишев.

Той все още не е наясно дали ще бъде кандидат за евродепутат на предстоящите избори. В списъка на БСП ще бъдат хора, верни на ръководството на партията, убеден е обаче Станишев. Но призова за обединение на всички формации вляво в обща листа за евроизборите, за да имат подобаващо представителство като резултат. "Иначе ще бъдат бити поотделно", предупреди бившият президент на ПЕС. Прогнозира, че ГЕРБ отново ще са първа сила, ПП и ДПС ще влюзат в сблъсък за второто място, "Възраждане" ще са четвърти, а къде тогава отива БСП.

Запитан дали самият той ще се кандидатира, отговори, че не това е най-важното, но има опит, международен авторитет и познания. Даде за пример времето, в което сам бе министър-председател, когато по думите му мандатът е бил най-успешният за БСП във властта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK