Сенатът на САЩ придвижи законопроекта за помощта към Украйна и Израел

Снимка: БГНЕС

Според Тръмп чуждестранната помощ трябва да бъде под формата на заем

В неделя Сенатът на САЩ се доближи до приемането на пакет от финансова и военна помощ на стойност 95,34 млрд. долара за Украйна, Израел и Тайван, показвайки неотслабена двупартийност въпреки съпротивата на хардлайнерите на Републиканската партия и на Доналд Тръмп, съобщава Ройтерс.

Воденият от Демократическата партия Сенат гласува с 67-27 на извънредна неделна сесия, за да премахне последното процедурно препятствие и придвижи мярката за чуждестранна помощ към окончателно гласуване за приемане през следващите дни.

Средствата се разглеждат като решаващи от страна на Киев.

Но приемането в Сената ще изпрати законопроекта до контролираната от републиканците Камара на представителите, където той обаче е изправен пред несигурно бъдеще.

Осемнадесет републикански сенатори подкрепиха законодателството, въпреки че Тръмп, доминиращият републикански кандидат за Белия дом, разкритикува законопроекта в социалните медии, като каза, че чуждестранната помощ трябва да бъде под формата на заем. Тръмп също  така предизвика раздразнение у дома и в чужбина, като каза, че би позволил агресия срещу съюзници от НАТО, които не плащат задълженията си към алианса. Това негово изказване предизвика редица критики, включително и от редица републиканци.

Преди гласуването в неделя лидерът на републиканците в Сената Мич Маконъл укори онези, които според него ще пренебрегнат глобалните интереси на САЩ, ще се оплакват от американското лидерство и ще оплакват международните ангажименти.

"Това е празна работа за празни умове и няма място в Сената на Съединените щати. Американското лидерство има значение. И то е под въпрос", заяви Маконъл.

Следващото действие на Сената се очаква в понеделник вечерта, когато законодателите трябва да проведат две процедурни гласувания: едно за приемане на пакета за чуждестранна помощ като изменение на основния законопроект на Камарата на представителите; и второ - за ограничаване на дебата преди окончателното гласуване, което може да се случи в сряда, съобщава Ройтерс.

Законодателството включва 61 млрд. долара за Украйна, 14 млрд. долара подкрепа за Израел във войната му срещу Хамас и 4,83 млрд. долара за подкрепа на партньори в Индийско-Тихоокеанския регион, включително Тайван, и възпиране на агресията от страна на Китай. Той също така ще осигури 9,15 млрд. долара хуманитарна помощ за цивилни в Газа и на Западния бряг, в Украйна и за други конфликтни зони по света.

Председателят на Камарата на представителите - републиканецът Майк Джонсън, който има слабо мнозинство от 219 срещу 212 демократи, посочи, че може да се опита да раздели разпоредбите за помощ на отделни мерки, след като законопроектът пристигне от Сената.

По време на посещение в Киев в петък двупартийна делегация от депутати от Камарата на представителите обеща да изпълни своята роля за приемане на мярката.

Републиканците в Сената вярват, че двупартийното приемане ще помогне за раздвижване на подкрепата сред републиканците в Камарата. Подкрепата на републиканците за мярката може да нарасне и темпът на напредък може да се ускори, ако лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър и Маконъл успеят да постигнат споразумение, позволяващо гласуването на републиканските поправки.

Републиканците искат поправки, които биха могли да се справят с рекордния поток от мигранти през границата между САЩ и Мексико и да се откажат от разпоредбите за хуманитарна помощ, като ограничат чуждестранната помощ до оръжия и материали.

Някои републиканци обаче, които се противопоставят на допълнителна помощ за Украйна, обещаха да забавят разглеждането, като принудят Сената да се съобрази с "лабиринта" от отнемащи време парламентарни правила. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK