СЕМ избра Андон Балтаков за генерален директор на БНР

Снимка: БНР

Балтаков е родом от Сандански

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра днес Андон Балтаков за нов генерален директор на БНР. Това стана с 4 гласа "за" и един "въздържал се"

В надпреварата участваха шестима кандидати: Жени Гаджалова, Антон Митов, Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев.

На първото гласуване нито един от тях не събра необходимото мнозинство от три гласа при гласуването.

Двама от кандидатите в надпреварата Андон Балтаков и временно изпълняващият длъжността генерален директор на Българското национално радио Антон Митов получиха равен брой гласове - по два, недостатъчни, за да има избран нов генерален директор.

Андон Балтаков получи гласовете на членовете на СЕМ Бетина Жотева и Галина Георгиева, Антон Митов тези на Розита Еленова и председателя на медийния регулатор София Владимирова.

Членът на СЕМ Ивелина Димитрова пък отдаде своите предпочитания на друг кандидат - Митко Димитров.

Според членовете на СЕМ Антон Митов познава в дълбочина актуалната ситуация в радиото и преценяват неговото убеждение, че гарантирането на редакционната независимост е най-важната стъпка за укрепване на доверието на аудиторията, а пък концепцията на Андон Балтаков ги спечели с това, че те я определиха като модерна, блестяща, беше подчертан неговият огромен опит във водещи световни медии, както и визионерското му мислене.

С оглед на актуалната ситуация в БНР това са двамата кандидати, които явно в най-пълна степен според съветниците отговарят на изискванията на конкурса.

Председателят София Владимирова насрочи новото заседание след неуспешното първо гласуване. 

В понеделник и вторник кандидатите представиха концепциите си пред членовете на медийния регулатор. 

До избора на нов генерален директор на общественото радио се стигна, след като през октомври миналата година СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов./ БНР

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK