Селски управник кметува в Белишко с влязла в сила присъда под чадъра на ДПС

снимка: infomreja.bg, архив

Управникът на белишкото село Дагоново Страхил Барабунов кметува от 2011 г. с влязла в сила присъда - лишаване от свобода за срок от една година, информираха от администрацията в Белица. По описа на Районния съд в Разлог и според наказателно дело от общ характер № 685/2011 г., Барабунов бил осъден на 1,6 г. затвор, а бившият заместник-кмет на община Белица Яхя Исмаилов Джембазки, с когото бил в комбина, получил 2 години зад решетките с 4-годишен изпитателен срок. 

През  2012 г. двамата обжалвали присъдите си пред съда в Благоевград. Окръжните магистрати изменили присъдите и намалили наказанието им, като изрично било записано, че решението е окончателно и не подлежи на проверка или протест на страните. Така влязлата в сила присъда на кмета на Дагоново Страхил Барабунов станала една година, а Яхя Джембазки получил година лишаване от свобода и изпитателен срок от 3 години.

Две години по-късно, въпреки присъдата, Страхил Барабунов, необезпокояван от закона, продължава да изпълнява кметските си задължения. Три заседания на Общинската избирателна комисия били възпрепятствани от лидери и управници от ДПС да не бъде взето решение и да се връчи протокол на кмета на Дагоново за неговото отстраняване от поста и провеждане на частични избори за нов селски управник.

Присъдата на Барабунов се пази в строга тайна от ДПС с надеждата тихомълком на негово място да бъде поставен активист на Движението за права и свободи, който да изкара мандата, без да бъдат провеждани избори, назначени от президента Росен Плевнелиев.

Кметът на белишкото село е осъден за фалшифициране на документи и присвояване на пари в особено големи размери в съучастие с бившия заместник-кмет на Белица Яхя Джембазки, като му набавил договор за покупко-продажба на автомобил "Фолксваген" и му гарантирал връзки и разходно-оправдателни документи, нотариално заверена декларация за купуване и оборудване, с което били присвоени общински пари в размер на 6,7 млн. неденоминирани лева.

На 08.04.1999 г. Фондация „Международен център по проблемите на малцинствата и културните взаимодействия” сключила договор с Община Белица за безвъзмездно отпускане на сумата от 8 000 щатски долара за купуване на автомобил, който да бъде използван за нуждите на спешната медицинска помощ. Съгласно договора Община Белица имала задължението да използва отпуснатите средства само за купуване на линейка, като това трябвало да бъде оформено с необходимите документи.

В изпълнение на договора, на 28.04.99 г. сумата от 14 624 000 неденоминирани лева, представляващи левовата равностойност на 8 000 щатски долара, били преведени от фондацията по сметките на Общината. На същата дата заместник-кметът Джембазки се сдобил с пълномощно да представлява материално отговорно лице пред различни институции, сред които КАТ и Митници, включително и за покупко-продажби на автомобили от страната и чужбина.

Две седмици преди да изтече договорът между фондацията и кметството в Белица, кметът на Дагоново заявил в Общината, че има възможност да достави линейка от Германия.

През май въпросната линейка била внесена в България. Декларирана била на Митница - Благоевград с получател Страхил Барабунов, който на следващия ден веднага направил износ на медицинския автомобил, като митническата декларация била подписана от заместник-кмета Яхя Джембазки в качеството му на представител на получателя - Община Белица.

Линейката била декларирана на цена от 8500 германски марки, като ДДС-то било платено допълнително, извън въпросната сума. Така на 28 май 1999 г. Джембазки изтеглил от сметката на Общината 15 200 000 неденоминирани лева за купуването на автомобила. Линейката била заприходена като дълготраен материален актив.

Впоследствие Страхил Барабунов представил пред Община Белица справка декларация, в която посочил, че стойността на специализирания автомобил е 15 200 германски марки. Сумата включвала 8500 германски марки – обявената стойност в митническата декларация, 3420 германски марки за оборудване и 3280 германски марки за виза, пътни, дневни, застраховка, транспорт и печалба.

Далаверата разкрили след няколко години финансови ревизори от Държавен финансов контрол, които извършили проверка на документацията, свързана с приходите и разходите на Община Белица. Те установили, че има изплатени командировъчни разходи на Яхя Джембазки. Направена справка за задграничните пътувания на Барабунов пък показала, че той не е напускал страната за проверявания период.

Съгласно изготвена и приета по делото съдебна автотехническа експертиза, общата остатъчна стойност на автомобила „Фолксфаген Транспортъор” и наличното оборудване като линейка е 6954.59 германски марки. Установено било още, че не е купувано от двамата вносители на линейката никакво вътрешно оборудване и съответно те са прибрали въпросната сума.

Доказано било от завода производител, че оборудването на линейката е оригинално. Проверката не установила следи от демонтаж на оборудването, за което двамата прибрали сумата от 3420 германски марки за вътрешно оборудване на линейката и 3280 марки, декларирани като разход за виза, пътни, дневни, застраховка, транспорт и печалба, отразени в представената пред Община Белица справка декларация.

Според справката от финансовата ревизия, присвоените пари от заместник-кмета Джембазки и неговия помагач Барабунов са в особено големи размери, равностойни на 6 700 000 неденоминирани български лева, собственост на Община Белица.

Яхя Исмаилов Джембазки е бил заместник-кмет на Община Белица в периода от 1995 до 1999-а година. Справка сочи, че той е с принадлежност към ДС като секретен сътрудник. Псевдонимът му бил Венцислав. Донасял собственоръчно доноси за Второ, Пето и Шесто управление на ДС. В документите няма данни Джембазки да е свален от отчет.

 

КОМЕНТАРИ

човек от близо21:29 - 11.02.2014
Е,само това ли е, та същият този Яхя изфабрикува фалшиво пълномощно на покойната му вече леля Арифе от дата 29.12.1999 г. за договор за доброволна делба между наследници на имот, а тя женицата от няколко години не говореше изобщо,/това всеки го знае/ и само след 15 дни беше починала.Явно още не е разбрал, че да вземеш от човек земя, господ точно там ще те натика.
бел20:57 - 29.01.2014
Яхя Джембазски е само за затвора този само краде нищо друго не знае,а за кмета на с.Дагоново само хубави неща може да каже всеки който го познава,това е кмет на място.Каквото и да пишете,каквото и да плюете той е Човек,а не маймуна,като Яхя Джембазки.Нали се сещате кой Яхя ??? на русота Мая,къде е дигнала тиквата,а са крадливи и лъжливи и двамата със мъжа й.Затвор за такива като този Яхя.
курчаков10:03 - 29.01.2014
той затова ахмет башев постояно говори че спешно хора от малцинсвата трябва да бъдат нафрашкани в данс, мвр, прокуратури и съдилища... и по-възможност той да ги посочва хората... за ма може такива като този кмет и него самия никой да не ги закача докато "усвояват" държавни пари
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK