Село Мосомище се готви да посрещне Баба Марта

Снимки: НЧ "Н. Вапцаров"

Изработваните тук мартеници вече са прочути

И тази година в НЧ „Никола Вапцаров“ – село Мосомище, спазиха традицията и отдалече се подготвиха да посрещнат Баба Марта. Мартеничките вече са готови, в очакване да доставят радост на малки и големи.

Най-активни в изработването на червено – бялата красота са самодейки от местния фолклорен ансамбъл и, разбира се, ученици от ОУ „Христо Ботев“. По време на междусрочната ваканция децата всеки ден седяха край голямата маса в читалището и с малките си пръстчета усукваха конци, връзваха, подрязваха… Леля Таня, както те свойски наричат секретаря на читалището Стоянка Кузманова, библиотекарката Дияна Шалева, хористката Юлия Картулева и други самодейки от ансамбъла създават истински произведения на изкуството – ръчно изплетени мартеници от вълнена прежда. Интересни са и гривничките, които децата изработват.

„Началото на тази наша дейност е поставено през 2011 година от председателя на читалището Ана Донкова. Стараем се всяка година да разнообразяваме моделите, като следим и модата. Правели сме и кожени мартенички, но най-много се ценят тези от вълна. Правим и пана с мотиви за Баба Марта“, казва Таня Кузманова.

Изработените тук мартеници намират добра реализация. С успех те се продават не само на щанда пред читалището, но и в Гоце Делчев, и в други градове на страната, изпращат се като подаръци и в чужбина.

Събраните средства са за благотворителни цели, например за носии на 60-те деца, участници в ансамбъла. Пари от продажба на мартеници са вложени и за купуване на климатик в библиотеката.

Впрочем, тук, в Мосомище, Баба Марта ще бъде посрещната и със специална украса на площада.  В това отношение традицията също продължава!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK