Седмицата на гората тръгна от Благоевград! Директорът на ЮЗДП с награда „Лесовъд на 2018 г.“

Снимка: Infomreja.bg

Директорът на Югозападното държавно предприятие – инж. Дамян Дамянов, е „Лесовъд на 2018 година“.

Престижната награда му връчи заместник-министърът на земеделието, храните и горите – Атанас Добрев, по време на тържествена церемония в Драматичен театър „Никола Й. Вапцаров“ в Благоевград.

Негови подгласници станаха Румен Начев – зам.-директор на Лесозащитна станция - Пловдив, Станко Делиянчев – директор на ДГС-Смолян и Цветелина Пенчева – директор на ДЛС-Ловеч.

За цялостен принос бе награден инж. Тони Кръстев - началник на отдел в ИАГ и бивш директор на Агенцията.

Отличията връчиха зам.-земеделският министър Атанас Добрев, зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, изпълнителният директор на ИАГ - инж. Мирослав Джупаров, директорът на ИА "Главна инспекция по труда" - Румяна Михайлова, народният представител Александър Мачурев и областният управител на Благоевград, Бисер Михайлов.

Тази година именно ЮЗДП е домакин на националното откриване на традиционната Седмица на гората, която започва от днес и продължава до 7-и април.

Тя се отбелязва за 95-и път, а мотото през 2019 г. е „140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората!”.

Официалното начало даде песента „Хубава си, моя горо“, приета за химн на лесничеите в България. Тя прозвуча в изпълнение на младите таланти от Ансамбъл „Веселинка“ и изправи цялата зала на крака - официални лица, лесовъди, служители от горската система, представители на ведомства и институции, приятели на гората.

"Неслучайно днес сме в сърцето на Пиринския край - място на достойни българи и защитници на българската гора. Регион с богати традиции, опит и постижения в опазването на красивата ни природа. Нека привличаме повече млади хора към нашата кауза, да им даваме знания, обич и личен пример, защото дейностите в полза на гората са призвание", заяви в приветствието си зам.-министър Добрев.

Своя поздрав към всички в системата на горите отправи и изпълнителният директор на ИАГ - Мирослав Джупаров, който изказа специалната си благодарност към ветераните, дали своя принос за създаването на тази 140-годишна история.

„Професионализъм, скромност, благородност. Това са думите, които най-точно описват инж. Дамянов“, заяви Джупаров, който удостои домакина на събитието с юбилеен плакет на ИАГ.

Директорът на ЮЗДП получи и почетния знак на лесовъдите, с който го удостои проф. Иван Палигоров - председател на Съюза на лесовъдите в България.

"Горският сектор е основен фактор за икономическото развитие на Благоевградска област,  2/3 от чиято територия са именно горите", каза от своя страна и областният управител Бисер Михайлов, който връчи почетен плакет на инж. Дамян Дамянов за цялостната му дейност по опазването на горите.

Приветствие по случай професионалния празник на работещите в сферата на горите поднесе и заместник-министърът на околната среда и водите, Красимир Живков, който отбеляза, че българските гори са уникални не само в Европа, но и в целия свят, цитирайки включването на вековните букови гори на "Централен Балкан" като серион обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Тази година Седмицата на гората минава под знака и на 140 години от създаването на централна горска служба в България, 120 години от началото на Горския печат, както и 110 години от сдружаването на българските лесовъди.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK