Седем взрива окървавиха столицата на Индонезия

Снимка: Reuters

Експлозиите, които взеха жертви в центъра на Джакарта тази сутрин, са терористични актове, заяви индонезийският президент Джоко Видодо, цитиран от Франс прес. Нашата държава и нашият народ не бива да се страхуват, ние няма да бъдем победени от тези актове на тероризъм, заяви Видодо в обръщение по телевизията.

Този акт на терор очевидно цели да наруши обществения ред и да всее страх сред населението, каза президентът, който е на работна визита в Западна Ява. Той добави, че се връща незабавно в столицата, предаде Асошиейтед прес. Местни медии, цитирани от Ройтерс, съобщиха първоначално за шест експлозии. По-късно последва още една.

Според очевидци най-малко трима атентатори самоубийци са се самовривили тази сутрин в кафене Starbucks в центъра на Джакарта, докато двама нападатели атакували с огнестрелно оръжие полицейски пост в съседство, при което бил убит поне един полицай и най-малко трима били ранени.

Първата експлозия била последвана от престрелка между нападателите и полицията, която продължава вече часове наред. Очевидец разказва пред АП, че видял как поне петима нападатели влизат в Starbucks, след което трима се взривяват един по един.

После двама нападатели с пистолети влезли в съседния полицейски пост, откъдето се чула стрелба. Двама нападатели избягали по улицата, преследвани от полицаи.

Около два часа по-късно друга експлозия избухна в кафене близо до Starbucks, след като 25 полицаи го щурмували. Не е ясно дали експлозията е детонирана или атентатор се е самовзривил. Междувременно индонезийската полиция съобщи, че е ликвидирала четирима участници в днешната атака с бомби и огнестрелно оръжие в Джакарта, предаде Ройтерс.

Говорителка на полицията заяви, че четиримата са били застреляни в престрелка в киносалон, намиращ се в същата сграда, където е атакуваното кафене Старбъкс. Скоро ще обезопасим сградата, която в момента се проверява от горе до долу, етаж по етаж, и операцията ще приключи, каза тя.

Шефът на националното разузнаване съобщи пред Ройтерс, че няма признаци, че екстремистите от Ислямска държава са свързани с нападението с бомби и огнестрелно оръжие в Джакарта, заяви пред Ройтерс. Това определено е тероризъм, но засега няма индикации, че ИД е свързана, каза Сутийосо.

Експлозия, последвана от стрелба, избухна и пред търговския център Саринах и полицейски участък. В зоната има много луксозни хотели, офиси и посолства, включително на Франция. Останалите експлозии били в квартали, където са разположени посолствата на Турция и Пакистан. Според полицейски източници, цитирани от ТАСС нападателите са били поне 14, въоръжени с гранати и автоматично оръжие, пише БТА.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK