Седем души се натровиха със суджуци от диво прасе

снимка: margatyna.blogspot.com

Седем души са натровени след консумация на суджуци от диво прасе. Инцидентът станал преди дни по време на гощавка в гоцеделчевското село Мосомище. 32-годишният Димитър Малинов от селото поканил съседи и приятели да опитат приготвения от него суджук от диво прасе, което сам отстрелял.

На поканата му се отзовали 35 души от Мосомище, които яли от деликатеса. Часове по-късно седем човека се оплакали от стомашни неразположения и чревни разстройства. Първоначално те са лекувани от личните им лекари от грип. След като състоянието им не се подобрило, са насочени за допълнителни изследвания.

След преглед в гоцеделчевската болница четирима са транспортирани по спешност в инфекциозна болница в София. Сред тях е и Димитър Малинов, който ял от заразеното месо в продължение на седмица. Други трима души са настанени за лечение в МБАЛ "Иван Скендеров".

"Взели сме проби от всички, които са консумирали от суджука. Сред тях има и три деца - на година и половина, на 4 и на 5 години, както и бременна жена, която е под наблюдение в столичната инфекциозна болница", каза за ИНФОМРЕЖА директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Огнян Чилев. 

По думите му инкубационният период продължава до 40 дни, поради което на всички 35-ма души яли от месото се провежда профилактично лечение с медикамента зеолит. 

От Областната дирекция по безопасност на храните съобщиха, че пробата от изследвания суджук е показала наличие на трихинелоза. Месото е изпратено за допълнително изследване и в столична референтна лаборатория, като резултатите са потвърдени.  

Днес от столичната инфекциозна болница изписват трима от заразените, останал за лечение е единствено отстрелялият дивото прасе Димитър Малинов, който е консумирал най-голямо количество от дивото прасе.

Конфискувани са всичките 30 килограма суджук на Малинов, които ще бъдат унищожени на екарисаж, съобщиха от Областната дирекция по безопазност на храните.

От ОДБХ - Благоевград напомнят, че изследването на месо от отстрелян дивеч е задължително и е отговорност на ловеца, отстрелял животното.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK