Сблъсъци в Сърбия: Ранени журналисти, полицаи и политици

Снимка: БГНЕС

Втори ден продължиха протестите в Сърбия

Граждани, недоволни от епидемиологичната ситуация и работата на сегашното правителство, протестираха в Белград, Нови Сад и други градове, а някои от демонстрантите отново участваха в безредици, както и предишната нощ.

Гражданите се събраха пред сръбския парламент и тази вечер. Сблъсъците избухнаха, когато протестиращите се опитаха да пробият огражденията на входа на сградата на парламента.

Репортер на РТС съобщи от местопроизшествието, че камъни, димни бомби и факли летят пред парламента. Чували се и изстрели. Използван е бил и сълзотворен газ.

Екип на Радио и Телевизия Сърбия (РТС) е бил нападнат, докато отразява протестите в Нови Сад. Камерата на екипа на РТС е била разбита, а оператора е бил ранен.

В Белград има запалени контейнери, а в Ниш отново има ранен оператор и повредена камера.

Освен лидерите на Съюз за Сърбия, пред Събранието са били и техни привърженици, десни и “суверенисти”.

Протестите са започнали мирно, но след като протестиращите се насочили към полицията, е бил изстрелян сълзотворен газ.

Група младежи с черни маски са нападнали по-рано председателя на Движението на свободните граждани Сергей Трифунович с обиди и псувни. Мъж е ударил Трифунович и е разкървил главата му.

Първото искане е спешното назначаване на нов „деполитизиран кризисен щаб“, а второто се отнася до служители на МВР и други, които са „използвали брутална сила срещу граждани, изразили недоволството си“.

Иска се също така спешно освобождаване на задържани граждани и информация за състоянието на пострадалите, както и обективно докладване на РТС за исканията и протестите на недоволните.

След вчерашното съобщение на президента Вучич, че през уикенда ще бъде въведена забрана за движение в Белград, започна протест, който продължи до ранните сутрешни часове. Някои от демонстрантите се опитаха да влязат в парламента, имаше конфликт с полицията, в който десетки бяха ранени и от двете страни. Запалени бяха няколко полицейски превозни средства, повредена бе комунална инфраструктура.

Гражданите на Нови Сад искат оставката на директора на полицията Владимир Ребич, министъра Небойша Стефанович, Милош Вучевич, кмета на Нови Сад и президента Вучич. “Искаме истината”, “Долу Вучич” и “Косово е сърцето на Сърбия” се чуваше на протеста.

Стотици жители на Крагуевац се събраха пред градската община. Така, казват те, оказват подкрепа на гражданите на Белград и протестират срещу обявяването на възможността за въвеждане на комендантски час, но и заради оценката на властите, че гражданите са виновни за голямото разпространение на коронавируса.

Гражданите недоволстваха срещу президента и поискаха оставката на държавното ръководство.

Редица граждани на Ниш се събраха около 19 ч. пред сградата на общината със свирки и крясъци и блокираха движението по улица „Никола Пашица.

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин в телефонно обаждане до телевизия „Пинк“ заяви, че протестите в Белград имат една цел и това е преврат и страната трябва да реагира по подходящ начин.

Той отбеляза, че това, което се случва тази вечер в Белград, Нови Сад и други градове в Сърбия, както и случилото се вчера, е опит да се предизвика гражданска война.

„Онези, които се опитват да унищожат всичко, което предишните поколения са изградили, трябва да знаят, че ще срещнат ясен отговор от държавата“, каза министърът на отбраната.

Вулин смята, че „тези митинги са добре подготвени и организирани и нямат друга цел освен насилие и опит за преврат.

„Тук не става въпрос за извънредното положение или мерките на кризисния щаб, а просто за опит да се дойде на власт с насилие“, допълни той.

По-рано председателят на сръбската народна партия Вук Йеремич от своя страна обвини правителството, че изпраща на протестите хулигани с цел да предизвикат безредици и сблъсъци.

„Те изпращат хулигани да създават хаос и да предизвикват сблъсъци между хората. Той иска да ни накара да се мразим един друг“, каза Йеремич, визирайки сръбския президент Александър Вучич.

Десет полицаи бяха ранени при безредиците по улиците на Белград, причинени от недоволството от новите ограничителни мерки на сръбското правителство поради разпространението на коронавируса . Това съобщи министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович.

Групи протестиращи, недоволни от настоящата епидемиологична ситуация в страната и действията на властите, окупираха многобройни малки улици на Белград, недалеч от сградата на парламента, където основните протести се проведоха по-рано.

Според министъра, протестът не е свързан с мерките срещу коронавируса, а с “опит за завземане на властта без избори и подкрепата на народа”.

“По време на безредиците пострадаха 10 полицаи, а на единия от тях бяха счупени и двата крака. Той получи контузии при изтласкване и бутане надолу по стълбите”, заяви Стефанович на нощен брифинг в Министерството на вътрешните работи.

Той изрази възмущение от вълната на насилие срещу полицията и удовлетворение от нейното търпение.

Министърът заяви, че организаторите на подобно насилие няма да станат по-силни от държавата и подчерта, че органите на реда са установили пълен контрол над града.

След първия ден на протести президентът Александър Вучич обвини чуждите служби за организирането им.

„Станахме свидетели на агресивен политически протест, незаконен, несъгласуван с полицията, въпреки всички правови актове. Протестът беше добре организиран, имаше влияние на чуждестранните фактори, чуждите служби. Нашата полиция ще се заеме внимателно с това. Протестиращите използваха ножове, камъни, коктейли Молотов“, каза той.

Заради повишения брой на заразени с коронавирус сръбското правителство въведе отново полицейски час от петък до понеделник, както по време на извънредното положение в страната. Президентът Александър Вучич заяви, че около 4 000 души са в болници с COVID-19, а медицинските заведения в столицата Белград са почти пълни.

Събитията в Белград привлякоха вниманието на Европейската комисия. От Брюксел подчертаха, че правото на мирен протест е от съществено значение за демократичното общество.

„Рестриктивните мерки не бива да нарушават основните права и свободи и трябва да бъдат ограничени във времето до периода, в който това е наложително. Същото се отнася и за правото на мирен протест. Същевременно общественият ред трябва да бъде гарантиран“, заяви говорителката на ЕК Ана Писонеро. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK