Савеклиева връчи парични награди на първенците в конкурса за бяло и червено вино

снимки: Пресцентър ГЕРБ - Благоевград

Народните представители от ПП ГЕРБ Даниела Савеклиева и Митко Захов бяха сред гостите на XXII Празник на боговете на виното в село Илинденци, община Струмяни. Единствено в този край на България вирее сортът грозде керацуда, от който се произвежда уникалното едноименно бяло вино.

По традици всяка първа събота на месец февруари селото чества Празника на боговете на виното, като тази година местните хора и много гости от страната и чужбина отбелязаха два празника - и Трифон Зарезан, и пристигането на божествата.
Заедно с  боговете на виното Сабазий, Загрей, Дионис, Бакхус и Трифон Зарезан и мома Кераца бяха зарязани лозята, а в стародавния ритуал се включи народният представител от ПП ГЕРБ Митко Захов.

След ритуала по традиция имаше и дегустация на бели и червени вина и бяха раздадени награди. Областният координатор на ПП ГЕРБ за Благоевградска област и народен представител Даниела Савеклиева връчи лична парична награда на спечелилите първо място в двете категории. Тя пожела здраве и добра реколта, да споделят еликсира на боговете с приятели, а с уникалната керацуда да прославят своя край и страната на всякъде по света.

На тържествена церемония с венец от лозови клонки и гроздове бе коронясан и тазгодишният Цар на виното - младият лозар Иван Стойчев.

 

снимки: Пресцентър ГЕРБ - Благоевград
снимки: Пресцентър ГЕРБ - Благоевград
снимки: Пресцентър ГЕРБ - Благоевград
снимки: Пресцентър ГЕРБ - Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK