Савеклиева: Бюджет 2013 без капани, ще вземем още един мандат

снимки: infomreja.bg

Бюджет 2013 е бюджет на възможностите и е най-добрият в условия на криза за страна като България, която е член на Европейския съюз и като такава трябва да спазва съответните критерии и препоръки, свързани най-вече с Пакта за финансова стабилност. Това заяви на пресконференция в Благоевград народният представител от ГЕРБ Любен Татарски, който е председател на парламентарната комисия по регионално развитие.

Заедно с Татарски проектобюджета за следващата година коментираха и колегите му Веселин Давидов, Георги Андонов, Йордан Андонов и Митко Захов, както и областният координатор на ГЕРБ в Пиринско Даниела Савеклиева.

Според Татарски с така структурирания бюджет вече може да се говори за предпоставки за икономически растеж, базирани на предвидените повече средства за важни направления, каквото е например образованието.

„В сравнение с 2008 г. - най-силната година на Тройната коалиция, бюджет 2013 надхвърля почти по всички показатели тогавашния. Ако през 2008 г. бюджетите на общините възлизаха на 1,9 млрд. лв., то сега са 2,8 млрд. лв. За зимно поддържане през следващата година общо местната власт ще получи от държавата 19 млн. лева при 10 млн.лв. през 2008 г. За ремонт и изграждане на нови пътища общините ще получат през 2013 г. общо 50 млн. лева или с 5 млн. лв. повече от най-добрата година на управлението на Тройната коалиция”, подчерта Любен Татарски.

По думите му срещу този бюджет трудно могат да се намерят аргументи, тъй като той показва отношението на държавата към хората.

”Приоритетите са насочени към справяне с най-важните икономически и социални предизвикателства пред страната. Затова един от акцентите в бюджета е намаляване на бедността, като за тази цел от 1 януари 2013 г. ще се повиши минималната работна заплата от 290 на 310 лв., а от 1 април следващата година ще се увеличи размерът на пенсиите средно с 9,3%. В бюджета няма заложени капани, защото ГЕРБ има амбициите и възможностите да управлява и през следващия мандат”, подчерта областният координатор Даниела Савеклиева.

В изявлението си пред медиите депутатът Веселин Давидов обяви, че общините от Благоевградска област са усвоили средства и в момента работят по повече от 50 проекта по Оперативна програма „Регионално развитие”, като усвоените средства надхвърлят 1/3 от общия бюджет.   

Давидов, който е член на Комисията по регионална политика и местно самоуправление, изтъкна, че ОП "Регионално развитие" е една от най-успешните програми, която достига до всички региони в страната ни.

"От началото на програмата до момента са подадени над 1773 проектни предложения, сключени са 981 договора на стойност 2,8 млрд. лева. Към същата тази програма успешно са реализирани 228 проекта - обновени са 298 детски градини и училища, 48 са реновираните читалища, ремонтирани са 36 социални дома за възрастни хора", посочи още депутатът.

”В момента държавата излиза от безразборното и безсмислено харчене на средства по време на Тройната коалиция и влиза в релсите на устойчива политика във всеки един сектор”, заяви Давидов.

Депутатът Йордан Андонов, който е член на просветната комисия в Народното събрание, подчерта, че за образование са осигурени 2,9 млрд. лв., което е със 125 млн. повече от миналата година. „Това прави 3,55% от БВП“, изчисли Андонов и обяви, че такъв бюджет никога не е имало досега.

Народният представител допълни, че 12% е заложеното увеличение на заплатата на учителите, като с него средната заплата в сферата ще достигне около 750 лв.

 

снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Vox populi04:31 - 29.11.2012
Платените коментатори на комунистите се мъчат усърдно да заработват комисионните си. Кога е излизал комунист в нашата област така да дава отчет и да го питат каквото си искат?!
наглеци12:16 - 28.11.2012
Трябва така да направим, че да дойдат други - независимо кои, но не и тези. По-нагли, долни, безцеремонни и некадърни идиоти не са ни управлявали до сега. За тях се вързаха неуспяли и минали през всички партии хора, които сега използваха намалението и им гласуваха доверие, като ги слоиха на ръководни постове и буквално разбиха и съсипаха държавата. Нароили са се като лешояди и дооглозгаха горката ни измършавяла държава до неузнаваемост. Не че останалите са били китка, но тези надминаха всякакви граници.
st09:46 - 28.11.2012
Дрън дрън! По-неграмотно говорене за бюджета не съм чувал. Между другото, Гошето не е член на образователнтата комисия. Свещена Простотия!
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK