Саудитска Арабия отваря първия си магазин за алкохол

Снимка: news.bg

Той ще бъде само за чужди дипломати

Саудитска Арабия се готви да отвори първия си магазин за алкохол в столицата Рияд, който ще обслужва изключително немюсюлмански дипломати, е съобщил на Ройтерс източник, запознат с плановете.

Клиентите ще трябва да се регистрират чрез мобилно приложение, да получат код за достъп от външното министерство и да спазват месечни квоти при покупките си, се казва в документа.

Този ход е крайъгълен камък в усилията на кралството, водено от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, да отвори ултраконсервативната мюсюлманска страна за туризъм и бизнес, тъй като пиенето на алкохол е забранено от исляма.

Също така е част от по-широки планове, известни като "Визия 2030" за изграждане на икономика след петролната ера.

Новият магазин се намира в дипломатическия квартал на Рияд, квартал, където живеят дипломати и ще бъде "стриктно ограничен" за немюсюлмани, се казва в документа.

Не е ясно дали други немюсюлмански емигранти ще имат достъп до магазина. Милиони емигранти живеят в Саудитска Арабия, но повечето от тях са мюсюлмански работници от Азия и Египет.

Източник, запознат с плановете, каза, че магазинът се очаква да отвори през следващите седмици.

Саудитска Арабия прилага строги закони срещу пиенето на алкохол, което може да бъде наказано със стотици удари с камшик, депортиране, глоби или лишаване от свобода, а емигрантите също са изправени пред депортиране. Като част от реформите бичуването до голяма степен е заменено с присъди затвор.

Алкохолът е бил достъпен само чрез дипломатическата поща или на черния пазар.

Саудитското правителство не отговори на искане за коментар.

Контролираните от държавата медии съобщиха тази седмица, че правителството налага нови ограничения върху вноса на алкохол в дипломатическите пратки, което може да увеличи търсенето в новия магазин.

Новият регламент ще ограничи вноса, за да се противопостави на "неправилния обмен на специални стоки и алкохолни напитки, получени от посолствата на немюсюлмански страни в Саудитска Арабия", съобщи ежедневникът Arab News в неделя.

Саудитска Арабия, която беше сравнително затворена в продължение на десетилетия, през последните години смекчи строгите социални кодекси, като разделяне на мъжете и жените на обществени места и изискване жените да носят покриващи черни дрехи или абая.

Затягането на властта на принц Мохамед е придружено от промени, които включват отваряне на страната за нерелигиозен туризъм, концерти и разрешаване на жените да шофират, както и репресии срещу несъгласието и политическите съперници.

"Визия 2030" също така включва развитие на местни индустрии и логистични центрове и има за цел да добави стотици хиляди работни места за саудитски граждани. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK