Саудитска Арабия евакуира българи от Судан

Снимка: Pixabay

Боевете в Судан продължават

Редица държави евакуираха своите дипломати и други служители от Судан. Българи има сред 12 граждани от други страни, които Саудитска Арабия е евакуирала заедно с 91 свои сънародници, съобщи саудитското МВнР. 

Боевете в страната продължават, въпреки обявеното на няколко пъти примирие. След преговори с двете враждуващи страни, Съединените щати договориха 6 самолета да кацнат в Хартум, въпреки че летището е затворено.

На тях са се качили дипломати и семействата им от Съединените щати, Великобритания, Франция и Китай. По-рано Саудитска Арабия евакуира свои граждани с кораби от източния град Порт Судан. От Хартум се опитват да избягат и хиляди мирни жители. Но пътищата не са безопасни, а всички видове транспорт станаха непосилно скъпи за хората от една от най-бедните страни в света.

"Билетите на тази автогара са много скъпи. Пристигнах сутринта и цената до моя град беше 12 щатски долара. Когато бях готов да тръгна, същият билет вече беше над 40 долара. И това е, ако платиш на автогарата, ако плащаш в автобуса, искат и повече. Ситуацията е много сериозна", споделя местен гражданин.

"Изпитваме недостиг на храна и вода. Токът спря преди три дни. От събота няма и вода, хората разчитат на кладенци. Положението в Хартум остава лошо", съобщава журналистът Мохамед Алмаки. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK