САЩ въведоха ограничения върху износа за Русия

Снимка: Infomreja.bg, архив

Достъпни за износ за Русия са само определени раздели

Днес Министерството на търговията на САЩ, чрез Бюрото за промишленост и сигурност (BIS), реагира на по-нататъшното нахлуване на Русия в Украйна, като въведе широка серия от строги мерки за контрол на износа. Очакванията са те да ограничат сериозно достъпа на Русия до технологии и други продукти, необходими за поддържане на агресивния ѝ военен потенциал, съобщи сайтът Rumania Jоurnal. Този контрол е насочен предимно към руския отбранителен, аерокосмически и морски сектор и ще прекъсне достъпа на Русия до жизненоважни технологични ресурси, ще отслаби ключови сектори от нейната индустриална база и ще подкопае стратегическите ѝ амбиции за оказване на влияние на световната сцена.

Тези мерки отразяват и важното сътрудничество между Съединените щати, Европейския съюз (ЕС), Япония, Австралия, Великобритания, Канада и Нова Зеландия, като се очаква да се присъединят и други страни за съгласуване на политиките и изискванията за контрол на износа. Ако е необходимо, въз основа на последващи дестабилизиращи действия от страна на Русия, през следващите дни правителството на САЩ ще предприеме допълнителни строги икономически мерки.

Обявените днес мерки за експортен контрол са най-всеобхватното прилагане на търговските правомощия за износ на американски стоки, включително технологии, както и върху чуждестранни изделия, произведени с помощта на американско оборудване, софтуер и схеми, насочени към една-единствена държава. „Тези действия, съгласувани с действията, които предприемат нашите партньори, ограничават достъпа на Русия до изделия, които могат да подпомогнат отбранителната индустриална база на страната и военните и разузнавателните служби“, се казва в разпространено прессъобщение.

Значително се ограничава използването на изключенията от лицензите на EAR за износ, реекспорт и трансфер (в страната) за Русия.

Достъпни за износ за Русия са само определени раздели от следните лицензионни изключения:

TMP (временен внос, износ, реекспорт и трансфер в страната) за изделия, предназначени за използване от новинарските медии;

GOV, за определени правителствени дейности;

TSU (Technology and Software Unrestricted) - за софтуерни актуализации за крайни потребители от гражданската сфера, които са дъщерни дружества или съвместни предприятия с дружества със седалище в САЩ или в партньорски държави;

BAG (Baggage) - за багаж, с изключение на огнестрелни оръжия и боеприпаси;

AVS (Aircraft, Vessels, and Spacecraft) - за въздухоплавателни средства, които летят до и от Русия;

ENC (Encryption Commodities, Software, and Technology) - за продукти за криптиране, но не и ако те са предназначени за руски "крайни правителствени потребители" и руски държавни предприятия;

CCD (Consumer Communication Devices) - за потребителски комуникационни устройства, но не и ако са предназначени за правителствени крайни потребители или определени лица, свързани с правителството. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//