САЩ увериха, че не насърчават украински нападения на руска територия

Снимка: БГНЕС, архив

А Германия и Естония твърдят, че украинските атаки с дронове в Русия не нарушават международното право

Съединените щати нито насърчават, нито дават зелена светлина за украински нападения на международно признатата територия на Русия, заяви днес говорител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс.

Той каза това, след като руското министерство на отбраната съобщи, че е свалило три дрона, изпратени от Украйна да атакуват столицата Москва, рано тази сутрин.

От Украйна зависи да реши как да се защитава от руската инвазия, която започна през февруари миналата година, каза цитираният говорител на Държавния департамент. Той добави, че Русия би могла да сложи край на войната по всяко време, като се изтегли от Украйна.

Ударите с дронове дълбоко в Русия се увеличиха, откакто два безпилотни летателни апарата бяха унищожени над Кремъл в началото на май. Тези атаки срещу Москва зачестиха през последните месеци, отбелязва Ройтерс.

Съединените щати, които доставят на Украйна огромна помощ под формата на оръжия и друго военно оборудване за борба с руската инвазия, последователно заявяват, че не подкрепят нападения на руска територия.

За сметка на министрите на външните работи на Германия и Естония, които  казаха вчера, че украинските атаки с дронове в Русия не нарушават международното право.

"Русия нападна Украйна, поради което Украйна има право, гарантирано от Устава на ООН", да се защитава, подчерта германската външна министърка Аналена Бербок.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK