САЩ са готови за продължителна военна кампания в Близкия изток

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Те предупредиха Иран за възможна твърда реакция

От Вашингтон обявиха, че атаките срещу проирански групировки в Близкия изток ще продължат и предупредиха Иран, че ще има бърза и твърда реакция, ако в Техеран решат да отговорят директно на САЩ.

На фона на продължаващата офанзива в ивицата Газа израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му не е готова да приема споразумение на всяка цена за заложниците, държани от групировката "Хамас".

САЩ ще продължат ударите срещу подкрепяни от Иран групировки в Близкия изток, заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан и даде да се разбере, че бомбардировките в Ирак, Сирия и Йемен от последните денонощия са само началото на по-дълга кампания в отговор на нападението от 28 януари, когато при атака с дрон в Йордания бяха убити трима американски войници.

При поредните удари в Йемен американците и съюзниците им - британци, поразиха повече от 30 обекта на групировката на хутите.

"Президентът е решен да отвърне със сила на атаките срещу нашия народ", каза още Съливан.

"Трябва да се подготвим за всяка непредвидена ситуация", добави той. "И бих казал само относно Техеран, че ако решат да отговорят директно на САЩ, ще получат бърз и твърд отговор от нас", подчерта съветникът по националната сигурност на Белия дом, като същевременно отбеляза, че Байдън "не търси по-широка война в Близкия изток".

Днес се очаква Съветът за сигурност на ООН да обсъди американските ракетни удари срещу проирански милиции в Сирия и Ирак миналата седмица. Според дипломатически източници заседанието е планирано за днес. Свикването му е поискано от Русия.

Израелските сили за отбрана съобщиха, че са нанесли нови удари срещу радикалното шиитско движение "Хизбула" в Южен Ливан,

Ивицата Газа продължава офанзивата срещу ислямисткото движение "Хамас". Боеве се водят в едноименния град и в Хан Юнис. От своя страна израелският премиер Бенямин Нетаняху потвърди намерението за настъпление към Рафах, където се стекоха стотици хиляди бежанци.  Същевременно прояви предпазливост по въпроса за освобождаването на заложниците, държани в Газа, като каза "няма да се съгласим на всякаква сделка и на всяка цена.

Над 1200 души бяха убити и около 250 души отвлечени при атаката на "Хамас" на 7 октомври. В отговор Израел започна операция срещу ивицата Газа, при която по палестински данни са загинали над 27 000 души. /БТР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK