САЩ пратиха над 1 млн. конфискувани ирански снаряда на Украйна

Снимка: iStock

Това може да забие клин между Иран и Русия

САЩ ще прехвърлят хиляди конфискувани ирански оръжия и боеприпаси на Украйна, ход, който може да помогне за облекчаване на критичен недостиг, пред който е изправена украинската армия, тъй като очаква повече пари и оборудване от САЩ и техните съюзници, казаха американски служители, цитирани от CNN.

САЩ изпратиха на Украйна повече от 1 милион единици ирански боеприпаси, които са били конфискувани миналата година, съобщи американската армия, цитирана от Ройтерс.

Военноморските сили на САЩ от години конфискуват оръжия, които предполагаемо са изпращани от Иран на подкрепяните от Техеран йеменски бунтовници хуси и обикновено са прекарвани в рибарски лодки.

Централното командване на въоръжените сили на САЩ, отговорно за операциите в Близкия изток, каза, че на Украйна са били изпратени близо 1,1 милиона патрона с калибър 7,62 мм.

Те са били конфискувани от военноморските сили на САЩ през декември 2022 г., от пратка на иранските Революционни гвардейци за силите на хусите в Йемен.

"Решени сме да работим заедно със съюзниците и партньорите си за пресичане на потока от ирански смъртоносни оръжия в региона с всички законни методи, включително чрез санкции, наложени от САЩ и ООН, както и чрез забрани", посочи в изявление Централното командване на САЩ.

Изпратените боеприпаси вероятно няма да доведат до радикална промяна в хода на бойните действия в момент, когато Украйна отчаяно се нуждае от далекобойни оръжия и системи за противовъздушна отбрана, посочва Ройтерс.

„Правителството получи собственост върху тези боеприпаси на 20 юли 2023 г. чрез искове за гражданска конфискация на Министерството на правосъдието срещу Корпуса на стражите на ислямската революция (IRGC) на Иран“, се казва в изявлението на Централното командване на САЩ, цитирано от CNN.

През изминалата година ВМС на САЩ са конфискували хиляди ирански автомати и повече от един милион патрони от кораби, използвани от Иран за превоз на оръжия до Йемен. Изземванията, често извършвани с регионални партньорски сили, са насочени към малки кораби без гражданство по маршрути, използвани в миналото за контрабанда на оръжия за хусите в Йемен.

В средата на януари САЩ подпомогнаха френските сили в изземването на 3000 автомата, насочени от Иран към Йемен, както и 23 противотанкови управляеми ракети. След изземването САЩ поеха задържането на конфискуваните оръжия.

„В края на деня Украйна се нуждае от различни доставки за военните усилия и макар това да не е решение за всички военни нужди на Украйна, то ще осигури критична подкрепа“, каза Джонатан Лорд, старши сътрудник и директор на Програмата за сигурност в Близкия изток в Центъра за нова американска сигурност, която накара САЩ да изпратят иззетите ирански оръжия в Украйна в авторска публикация през февруари.

Решението може да забие клин между Иран и Русия, които сформираха де факто отбранително партньорство през последните няколко месеца, като Иран доставя на Русия дронове за войната й в Украйна, а Русия си сътрудничи с Иран в производството на ракети и противовъздушна отбрана, допълва CNN. /VESTI/ 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK