САЩ и съюзници предупредиха хусите заради ескалацията в Червено море

Снимка: ЕРА/БГНЕС

В изявлението не се описва как точно ще бъде потушен нарастващият хаос

Екстремистите хуси ще се сблъскат с все още неуточнени "последици", ако продължат да "застрашават живота" и да прекъсват търговските потоци в Червено море, предупредиха Съединените щати и множество международни съюзници в ново съвместно изявление, цитирани от "Политико".

Съвместното изявление, издадено едновременно от правителствата на САЩ, Австралия, Бахрейн, Белгия, Канада, Дания, Германия, Италия, Япония, Нидерландия, Нова Зеландия и Обединеното кралство, не описва точно как съюзниците планират да потушат нарастващия хаос в района на Червено море.

Изявлението предупреждава, че последните събития представляват "директна заплаха" за световната търговия и "значителен международен проблем, който изисква колективни действия".

Корабите, плаващи през тесния пролив Баб-ел-Мандеб - по жизненоважен корабен маршрут, свързващ Европа с Азия, през последните седмици се сблъскаха с удари с дронове, ракетни атаки и отвличания от подкрепяни от Иран бунтовници хуси, действащи край бреговете на Йемен.

Шиитската въоръжена групировка настоява, че атакува само кораби, свързани с Израел, в опит да му окаже натиск да прекрати войната в Газа. През изминалата седмица американският флот унищожи три лодки, превозващи бунтовници хуси в Червено море, след като бойци се опитаха да се качат на борда на контейнеровоз.

Съвместното изявление от сряда определя атаките на хусите като "незаконни, неприемливи и дълбоко дестабилизиращи".

"Призоваваме за незабавно прекратяване на тези незаконни атаки и освобождаване на незаконно задържаните кораби и екипажи. Хусите ще носят отговорността за последствията, ако продължат да заплашват животи, световната икономика и свободния търговски поток в критичните водни пътища в региона ", се казва в изявлението. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK