САЩ и Южна Корея започнаха съвместни военновъздушни учения

Снимка: iStock

Това става на фона на засиленото военно сътрудничество между Северна Корея и Русия

Съединените щати и Южна Корея започнаха днес големи военновъздушни учения, в които е предвидено участието на 130 военни самолета на двете страни, предаде Ройтерс.

Годишните учения, носещи названието "Бдителна защита", ще продължат до петък. В тях е планирано да участват изтребители Ф-35 както на САЩ, така и на Южна Корея, и други видове бойни самолети, се казва в изявление на южнокорейските военновъздушни сили.

Целта на ученията е да бъде подобрена способността на въоръжените сили на САЩ и Южна Корея да действат заедно при военновъздушни мисии.

"Ще съхраним най-висока степен на бойна готовност, за да можем незабавно да реагираме и строго да накажем всяка провокация на врага", заявиха южнокорейските въоръжени сили.

Сеул и Вашингтон провеждат ученията на фона на засилването на военното сътрудничество между Северна Корея и Русия.

Севернокорейската външна министърка Чое Сон-хюи заяви в събота, че КНДР е решена да задълбочава връзките си с Русия, като изтъкна, че отношенията между Москва и Пхенян ще играят ролята на "силен стратегически" елемент, ако сигурността в региона е застрашена.

Северна Корея от дълго време осъжда съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея, като твърди, че те са подготовка за инвазия и че са доказателство за враждебната политика на Вашингтон и Сеул, отбелязва Ройтерс. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK