Сарафов: Моля за охрана, страхувам се от Гешев, ВСС да го отстрани

Снимка: бТВ

"Гешев контролира делата, за да ги ползва за политически шантаж"

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов, който е и началник на Националната следствена служба, даде изявление пред медиите няколко часа след брифинга на главния прокурор.

Сарафов заяви:

Няма да правя театър и да късам ритуално и  демонстративно оставка. Тази роля отива на г-н Гешев. Ще се опитам да се придържам към морала и професионалната етика – доколкото това изобщо е възможно в тази ситуация. Искрено съжалявам, че вместо да изпълняваме служебните си задължение, ние занимаваме обществото като вадим кирливите си мръсни гащи и ги развяваме пред медиите. Никога не съм искал да се стигне до това. Стигнахме точката на нетърпимост, че е необходим дълбок катарзис и да се отреже гнилото в прокуратурата.

Г-н Гешев ползва като лична резиденция една емблематична къща в курорта Боровец. Това е така наречената „Вила на регентите”, в която са снимани сцени от филма „Тютюн”. Тя към момента е почивна база на служители от прокуратурата на Република България. Но нито един от магистратите няма достъп до нея, тъй като г-н Гешев я е приватизирал за собствено ползване. Г-н Гешев очевидно смята, че притежава институцията прокуратура като своя лична собственост, но го уверявам, че нито той, нито който и да било друг – не притежава Нотариален акт за собственост на институцията Прокуратура на Република България”.

Г-н Гешев ползва два бронирани автомобила за над един милион лева всеки. Това е явен признак за родолюбие. Гешев сякаш притежава прокуратурата. Служителите не са негови слуги. Гешев превърна прокуратурата за среща с ромските барони, с които яде баклава. Г-н Гешев днес онагледи думите, че прокуратурата е нагазила в политиката.

Самият той днес каза, че неговият състудент, на когото е възложил делото по "Барселонагейт", коментира с него развитието по този казус. Днес потвърждавам нещо, което и вие сами знаете - именно това е начинът прокуратурата и лично главният прокурор да контролират ритъма на делата и да дават насоки кой казус кога и по какъв начин да бъде решен. Той днес сам призна, че държи делото "Барселонагейт" на трупчета, за да може да извива ръцете на политиците.

Днес потвърждавам, че г-н Гешев контролира делата, за да ги ползва за политически шантаж.

Днес г-н Гешев поруга думите, че е просто административен ръководител на административните ръководители. Той доказа, че това дело е пряко зависимо от него. Искам да смятам, че страхът на колегите от него не е толкова силен. Всички прокурори разполагат с достойнство и кураж, надявам се да го покажат. Както и че прокуратурата може да се самопочисти отвътре без натиск отвън. Призовавам всички колеги да направят събрание по места или общо.

Крайно време е някой да каже, че царят е гол. Разчитам на достойните колеги, които да дадат своя глас.

Няма да призовавам г-н Гешев да подаде оставка. Призовавам той спешно да бъде отстранен от ВСС. Повече от ясно е, че г-н Гешев направи заявка за влизане в политиката. Всеки се срамува от него!

Начело на институцията ни има неуравновесен човек, който е присвоил прокуратурата като своя частна собственост. Отново призовавам ВСС да отстрани незабавно г-н Гешев, той е абсолютно непригоден за тази позиция. Ще изнеса всички факти пред тях.

Аз се страхувам за живота си. Настоявам за охрана ГД „Охрана“, за да не се окажа убит, така както беше убит прокурорът Пламен Колев повремето на друг прокурор преди 20 г.

Обръщам се към правосъдния министър Крум Зарков и го моля още днес да бъде защитена физическата ми сигурност, защото познавам г-н Гешев и именно затова се страхувам за своя живот.

До днес аз водех нормален живот, но за съжаление от днес за мен и семейството ми няма да има такъв живот, защото познавам г-н Гешев и моля държавата да поема моята охрана.

Обръщам се към г-н Гешев:

Г-н Гешев,
Вие далеч наминахте вашия идол – г-н Филчев. (Назначен е за главен прокурор през 1999 г., като приема поста от Иван Татарчев. По време на мандата му публични личности го обвиняват в авторитарно управление, а Висшият съдебен съвет иска оставката му. През 2020 г. е назначен за съветник на Гешев).

След приключването на мандата му е изпратен посланик в Казахстан, въпреки замесването му в няколко обществени скандал

Когато бях в БНР опитах да пазя честта на пагона, морала на институцията, но очевидно трябва да се изкаже всичко. Нещо трябва да се случи, може би някой трябва да направи пълен мониторинг на нашата институция. Да види как управлява г-н Гешев като турист, който ходи по различни дестинации, ходи по различни политически събития.

Не искам да казвам всички нещата пред медиите, но се надявам, че ще бъде образувано производство пред ВСС. Дано институцията запази своя морал, а не гражданите да ни изгонят с камъни от съдебните зали.

Зад мен не стоят никакви политици, зад мен стои – надявам се, жена ми.

Няма да подам оставка, докато се ползвам с доверието от колегите ми. Не той ме е назначил на работа преди 28 години.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK