Санират сгради по програма в Разлог и Сандански и през 2020

Снимка: Infomreja.bg

Увеличават се средствата за саниране в 28 общински центъра

Допълнителни над 26,3 млн. лв. се отпускат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. за енергийна ефективност на многофамилни жилищни и обществени сгради в 28-те малки общински центрове в страната, бенефициенти на програмата по мярката „Енергийна ефективност в периферните райони“. По този начин ресурсът на схемата за саниране на жилища и обществени сгради нараства до малко над 45 млн. лв. Средствата се отпускат след депозирано искане за изменение на програмата от Европейската комисия и решения на Комитета за наблюдение за релокиране на ресурс от Приоритетна ос 1 към Приоритетна ос 2 на ОПРР 2014-2020 г.

Мярката ще позволи повече обновени сгради в България и балансирано регионално развитие между по-малките и големи общини. За финансиране по нея могат да кандидатстват: Ботевград, Берковица, Белоградчик, Генерал Тошево, Девин, Елхово, Златоград, Ивайловград, Крумовград, Козлодуй, Карнобат, Мездра, Малко Търново, Никопол, Нови пазар, Нова Загора, Поморие, Попово, Пещера, Провадия, Разлог, Сандански, Свиленград, Самоков, Севлиево, Троян, Тутракан и Червен бряг. До момента са реализирани над 200 проекта.

Ще се финансират мерки за повишаване на енергийна ефективност на сградите, като целта е да се постигне 60% спестяване на енергия, намаляване на разходите за отопление, обновяване фасадите на сградите и повишаване на срока на тяхната експлоатация и др. В края на миналата година бе взето решение да се премахне и ограничението за финансиране само на сгради с до 35 самостоятелни обекта и така се разширява обхватът на допустимите за саниране жилищни блокове в 28-те общински центъра. Освен увеличаване на ресурса, се осигуряват повече възможности на малките 28 общини и на жителите им за кандидатстване за енергийна ефективност на жилищата им на като алтернативен механизъм извън Националната програма за енергийна ефективност. Подборът е конкурентен,  а срокът за кандидатстване е до 27 март т.г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK