Самоук художник нарисува с пясък портрети на българските ханове и царе

Цветан Кавраков, снимка: БГНЕС

45-годишен самоук художник от с. Сатовча изложи снощи в благоевградска механа картините си, рисувани с пясък, съобщава БГНЕС.

Цветан Кавраков твори портретите и пейзажите си с пясък от "тиклите" - облицовъчни каменни плочи, добивани в района между град Гоце Делчев и Сатовча.

Изложбата организира в механата на професионалния си празник благоевградският адвокат Александър Мановски.

Интерес в изложбата на пясъчните картини предизвикаха портретите на българските ханове и царе. Цветан от пясък е претворил картини на най-известните български художници.

„Рисувам картините си от 5-6 години, по съвета на мой приятел, който ми каза, че вместо по цял ден да седя в инвалидната количка на площада, да се заема с нещо. Правя портрети и пейзажи, така се чувствам полезен”, обясни хобито си Цветан.

Той е трудно-подвижен след като през 2006 г. претърпява инцидент в гората край родното си село. Отсечено дърво го удря по врата и му чупи прешлените, оттогава не може да движи краката си.

„Поканил съм мои приятели, те обещаха да си купят от картини на Цветан. Аз самия съм закупил над десет, мой приятел тази вечер купи пет, опитвам се да помогна на Цветан, все пак той трудно изкарва прехраната си”, така адвокат Мановски обясни стореното добро дело навръх професионалния си празник.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa